Hvad er værdier?

Det er “noget” som har værdi for dig. “Noget” kan være følelser, fysiske genstande og adfærd. Det kan være værdifuldt for dig, at have en bil, men i de fleste tilfælde, er der også koblet følelser til både bilmærke, design, funktionaliteter og måske bilen endda har en historie, som også giver værdi for dig. Penge er måske en vigtig værdi for dig, men under overfladen handler det mere om de følelser og aktiviteter, som pengene giver adgang til. At finde ind til dine kerneværdier, er lidt som et løg, der skal pilles.

Vores værdier er som regel også bestemt af de værdier som vores samfund og dermed nationale kultur er bygget på. Måske du kender begrebet værdipolitik? Så bliver det noget langhåret, netop fordi der ikke er et facit. Og det er min pointe til dig. Du finder ikke et facit på dine værdier og det er heller ikke vigtigt at forstå, hvorfor du har de værdier som du har. Dine værdier, og prioriteringen af dem, forandrer sig også gennem livet. F.eks. når du er 12 år gammel, så er det at få børn, ikke en vigtig værdi. Men måske nærmere samvær med forældrene og masser af store isvafler i ferierne.

Udforsk dine værdier

Der er mange måder at blive klogere på dine egne værdier. Men først skal du lige vide hvorfor det er en god idé, at bruge nogle timer på at lære dine egne værdier at kende. Prøv at tænk på din bedste ven eller veninder, kæreste eller ægtefælle. Hvordan vil du beskrive vedkommende? Hvad gør personen særlig? Karakteristika? Hvad er det du holder af? Værdierne er det, der kendetegner os, nogle vil sige grundstenene i din personlighed. Og vi ved heller ikke hvordan værdierne er opstået. Hvis du har børn så ved du, at børn kan være vidt forskellige, selvom de har samme forældre og vokser op på de samme skoler. Der er bare en grundstamme indeni som er medfødt og urokkelig.

“It takes a warrior’s courage to acknowledge that your point of view matters, that your truth matters, that your gifts matter, and that your presence on this earth matters. You don’t have to earn this right; it’s yours as part of your birthright.”

Debbie ford

At være dig selv 100% er en eftertragtet vare. Begrebet autencitet boomede for nogle år tilbage. Men tænk, at mennesker og organisationer efterlyser autencitet. Det burde da være en menneskeret at være sig selv? Men det kræver bevidsthed, at finde ind til dig selv, når du i dele af dit liv, har skullet være en anden – i familien, i skolen, på arbejdspladsen? Hør lige hvad Marianne Williamson fortæller:

Jeg så på et tidspunkt et interview i TV med Linse Kessler. Hun sagde meget klogt, at hvis der ikke fandtes en jantelov i Danmark, så havde hun heller ikke lavet Familien på Bryggen, så ville hun slet ikke have været interessant. Hvis du lyttede godt efter hvad Marianne Williamson sagde hos Oprah, så er vi nok mere bange for vores egen storhed, at tage scenen fra andre. Det er i vores kultur (og dermed janteloven) at vi ikke skal “shine”. Og derfor så har du i løbet af din barndom og ungdom fortrængt nogle af dine egne værdier og personlige udtryk.

Get back in business!

Nu får du min mini-guide til hvordan du kommer i gang med at udforske dine værdier. Du kan gøre det på flere måder og du vælger bare det du synes giver mening. Skriv ned, find en blok og gå på værdi-jagt:

  • Kortspil med billeder
  • 3 ynglingsfilm og scener
  • Dine livretter
  • Politisk favorit
  • Dine ynglings elementer
  • Visionboard

Kortspil med billeder

Jeg købte på et tidspunkt et kortspil med billeder. Billederne er til inspiration og indeholder alt ligefra en luftballon, en cabriolet, bøger, is, familie, penge og et tog der kører i nogle bjerge. De er til at hælde ud på gulvet og opgaven er så, at samle de fem kort op med billeder, som betyder mest for mig lige nu. Det er interessant at se, hvordan billederne kan oversættes til følelser, som jeg gerne vil have mere af i mit liv. Du kan købe value cards på nettet eller du kan lave dine egne.

3 ynglingsfilm og scener

Dine ynglingsfilm fortæller meget om dine værdier. Der er masser af følelser koblet til film og vi identificere os ofte med én eller flere karakterer i filmene, som vi har fælles værdier med, eller de har værdier som vi selv undertrykker i vores liv. F.eks. synes jeg Tom Cruise i både Top Gun og Mission Impossible filmene er ret “nice”. Oversat til værdier hos mig, så er det “overskud”, “legesyg”, “snu”, “lækker” og “fuld fart frem”. Jeg er også ret vild med Cameron Diaz i filmen Holiday. Og her er både hendes karakter og tøj i fokus og måske valg af kæreste. Hvis du har set filmen og er på nogenlunde samme alder som mig, så ved du hvad jeg mener 😉 Din opgave er nu at finde de 3 film du holder mest af, se dem igen og samtidig skrive ned, hvad det er, der både tiltrækker og fascinerer dig.

Dine livretter

Okay. Er mad en værdi? Tja. Der er i hvert fald mange værdier på spil når vi taler om mad, spiser sammen med andre eller er ude at spise. Mad er kultur og derfor giver det mening at bringe dine livretter i fokus. Du har helt sikkert også en masse holdninger, bevidst som ubevidst, til det du køber i supermarkederne. Skriv dine ynglingsretter ned og spørg dig selv: Er der en fællesnævner? Er det nemme retter? Danske klassikere? Take-away? Grønne retter? Spiser du alene eller sammen med nogle? Hvad drikker du til? Beskriv de følelser der dukker op eller hvad du mærker i kroppen. Når vi finder en partner, så mødes vi typisk også værdimæssigt. Prøv at forestil dig en kvinde der er til guldøl, stegt medister og brun sovs flette liv med en mand som spiser vegansk og drikker urtete. Måske et lidt karikeret eksempel, men det fremmer forståelsen.

Politisk favorit

Politik er værdier. Og værdierne bestemmer vores handlinger. Har du en politisk favorit, så kan du beskrive hvilke egenskaber denne person har. Hvad sætter du pris på? Hvilke holdninger deler du? Hvilke emner er vigtige for dig? Du kan også sagtens have flere personer, ligesom skuespillerne, som siger noget om de værdier og den adfærd, som du spejler dig i. Er frihed vigtigt? Fælles ansvar? Klima og bæredygtighed? Mere eller mindre skat? Større eller mindre offentlig sektor? Afskaffelse af karaktersystemet? Hvad er vigtigt for dig? Skriv det ned.

Dine ynglingselementer

Det er et lidt bredt spørgsmål. Men det handler om din livsstil. Du omgiver dig med elementer som definerer dig, igen – nogle er bevidste og andre ubevidste. Elementerne er alt fra dit tøj, din bolig, dit postnr., dit kaffemærke, destinationer og form på dine ferier, dit job, det magasin du abonnerer på, den frisør du går hos og den hund du har valgt, skal ligne dig.

Prøv at spotte om du kan se et mønster. Du er sådan én som….. fuldfør sætningen. Er du en øko-bonderøv? En super materialist? En gennemsnitlig leverpostejsdansker? Bag din betegnelse er der tilhørende værdier, se om du kan afkode dem.

Vision board

Den sidste øvelse du kan udforske dine værdier med, er at visionboard. Det er en super god øvelse du kan gå til og fra og faktisk kan du resten af dit liv samle sammen og se, hvad din sjæl er magnetisk overfor. Nogle har en bog som de samler udklip og småting sammen i, andre en stor opslagstavle. Jeg laver nogle gange et vision board på min laptop og placerer den som wallpaper. Så bliver jeg mindet om, de værdier som er vigtige for mig, lige nu.

“Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave them all over everything you do.”

ElVIS PRESLEY