selvværd er sexet overskud og glæde

Selvværd er sexet. Punktum.

4. august 2022. Hvordan har dit selvværd det?

Jeg elsker faktisk ordet selvværd; At jeg er noget værd, bare ved at være mig selv. At jeg ikke skal være andre end mig, at jeg ikke skal gøre noget specifikt, at jeg ikke skal lave mig selv om, at der kun er én af mig og at mig, mig, mig er værd at passe på!

Problemet er, at det faktisk er en udfordring for utrolig mange mennesker, uanset alder. At føle selvværd, at stå fast på begge fødder, hvor en orkan kan komme forbi og intet kan flytte dig. Måske har mange ikke helt fundet ud af, hvem de selv er, og så er det svært at stå på mål for sig selv. Vi er vokset op i et samfund, hvor vi fra vuggestuealderen skal passe ind i utrolig mange adfærdssystemer og vi bliver trænet i, ikke at opfylde vores egne behov. Først må vi ikke gå på toilettet, når vi skal tisse. Senere må vi ikke nyde vores madpakke, da læreren har glemt tiden og straffer med 5 minutters spisepause. Senere lærer vi karaktersystemet at kende og at der typisk er én korrekt måde at besvare opgaverne på. Vi skal opføre os som vores forældre og øvrige voksne bestemmer og vi tilpasser os, vi bliver mestre i at tilpasse os.

Senere så skal vi se ud på en bestemt måde på sociale medier, helst ikke være alt for grim, så et filter er et kærkomment værktøj, til at passe ind i den polerede glansbillede tilværelse. Eller den anden mulighed er, ikke at opdatere profilbilledet, så vi stadig ligner en fra 3.g. Måske du så Fede Forhold på DR, hvor Maria skulle opdatere hendes 10 år gamle profilbillede på Facebook? Det var med stor nervøsitet og i starten modvilligt, at hun ville vise hvem hun er i dag.

For mig er selvværd et barometer, det er ikke en enten/eller følelse. Jeg kan gå ind i nogle livsområder og føle mig fuldstændig fantastisk som jeg er, og være ligeglad, mens jeg i andre livsområder kan være usikker og i tvivl om egne egenskaber og berettigelse. Men hvorfor?

Usikker på eget værd?

Hvis du betragter selvværd som en skala fra 1-10, hvor 10 er maks. Så bliver du født med maks selvværds-følelse. Du er endda fysisk udstyret med et gigantisk hoved og store øjne, som skal charmere dine forældre til at indpakke dig i kærlighed og knus. Du prøver igennem den tidlige barndom at kræve, alt hvad du har lyst til i din omverden, det er helt naturligt for dig. Men på et tidspunkt bliver du opmærksom på, at du dels ikke kan få alt hvad du peger på, og dels, at du kan være forkert på så utrolig mange måder. Du får dine afslag til at handle om HELE dig, at DU ikke er god nok og ikke værd at elske. Sat på spidsen, men vi laver som børn utrolig mange automatiske tankekoblinger som er helt forkerte. Problemet er, at vi lagre det i vores krop som dårlige oplevelser og dem vil vi i fremtiden gøre alt for at undgå, at de opstår igen. Så vi starter en rejse på at pakke os selv sammen, stille og roligt.

Bliv bevidst om dit selvværd.

Det første sted du kan starte, det er ved at observere dig selv, helt objektivt. Du er dit eget forskningsfelt. Se dig selv udefra og læg mærke til, hvordan du vurdere dig selv:

  • Taler du pænt til og om dig selv?
  • Sætte du tid af til at pleje dig selv og dine behov?
  • Sætter du grænser overfor andre mennesker, helt naturligt?
  • Passer du på dig selv, som var du en nyfødt?

Selvværd er nemlig et resultat af, når du er voksen, hvor godt du passer på dig selv. Og Debbie Ford var hende som introducerede mig for metaforen om, at behandle dig selv som en nyfødt. Du ville aldrig give cigaretter til en nyfødt, gå sent i seng, spise pommes frites og game i 7 timer i træk. Vores behov er ikke meget forskellige fra en nyfødt. Der er en regning at betale, når vi bevidst eller ubevidst, ikke passer på os selv. Så spørgsmålet er – hvorfor er du ikke vigtig nok – til at blive passet på? Og i stedet for igen at spole tilbage til barndommen og alle forklaringerne, så lad os blive her i dag og kigge på fremtiden.

Du skal styrke dit selvværd – hver dag.

Når du nu er i gang med at observere dig selv og finde ud af, hvor henne på selvværdsbarometeret du kan placere dig selv i forskellige situationer, så gør noget andet end det du plejer. Det er her forandringen starter.

Mette Holm har et livsmotto – at hvis nogle synes hun er for meget, så er de andre for lidt. Det kan jeg sagtens hylde. Vi er som danskere en “leverpostejsnation”. Og janteloven er måske årsag til denne adfærd. Og som Linse Kessler engang sagde, at hvis vi ikke havde janteloven, så ville hendes programmer have været uinteressante. Intet at pege fingre af.

I morgen, når du står og kigger i din garderobe, så skruer du op for hverdagsfesten. Når du kigger i din make-up pung, så skruer du op for hverdagsfesten. Når du går ud af døren, så giver du mindst 5 komplimenter til andre mennesker i løbet af dagen. Du bidrager med god energi til andre, fordi dine egne batterier er fyldt godt op.

Du kan tage en nej-dag og sige nej til alt hele dagen. Øv dig i at sætte grænser og mærk hvordan din tilstand skifter. Så vælger du en ja-dag og tillader livet at være spontan på dine vegne. Overgiv dig og nyd det.

Små skridt på vej mod den sexede udgave af dig.

For mig er selvværd sexet, og ikke i en seksuel forstand, men i den fascinerede, tiltrækkende og overskudsagtige måde, hvor personen bliver magnetisk. Jeg elsker at spotte mennesker, hvor hele deres energifelt omkring dem, emmer af selvværd. De er autentiske, dem selv, holder sig selv oppe med rank ryg, lysende øjne, smil på læben og de bliver til solskin på en gråvejrsdag.

Start med små skridt i at pleje dit selvværd. Det føles nemlig godt at lykkes og hvis du sætter for store mål op fra starten af, så bliver det svært at nå i mål. Måske skal ét af dine mål hele næste uge være, at trække skuldrene tilbage, skyde brystet frem, holde din ryg rank og hovedet højt.

Ugen efter kan du øve dig på at smile i en hel uge og sige hej til din omverden. Du skal ikke bekymre dig om de svarer tilbage, du kommer aldrig til at kontrollere andre menneskers reaktion alligevel.

Skal jeg hjælpe dig?

Forandringen mod mere selvværd bliver nemmere med en co-pilot, en professionel coach og livsmentor, som kan guide dig, støtte og udfordre dig. Når vi forpligter os til andre mennesker, så lykkes vi bedre.

Ps. Husk at tilmelde dig min velkomstmail øverst, så får du en rabatkode på 20% du kan anvende til dit første coachingforløb.