Ned i gear i ferien.

Få den ferie du drømmer om.

Du kender det sikkert godt. Du går og glæder dig til ferien, den længe ventede sommerferie. Du er fuld af forhåbninger til de mange timer I skal bade, svømme i poolen, gå på marked, spille kort med ungerne, kigge dybt i hinandens øjne. Du kan forestille dig, de helt rigtige øjeblikke og nu skal livet leves fra morgen til sen aften.

Inspiration henter du fra magasinerne på dit sofabord, fra de mange skønne livsstilsprogrammer på TV, hvor sommerlandet ser fortryllende ud med isvafler i lange baner, stille vand til dit paddleboard og din partner står med en iskold GT til dig, mens han passer grillen.

Get real.

Mens du har læst ovenstående linjer, så har du sikkert dannet dig de bedste billeder af, hvordan din sommer kommer til at se ud og hvad du skal opleve. Der er intet galt i at drømme og have forventninger, men jo flere specifikke forventninger du har til omgivelser, relationer og oplevelser, som du alligevel ikke kan kontrollere, des højere bliver risikoen for, at du bliver skuffet.

Og måske du også kender dine forventninger til dig selv, dem du kan styre, men alligevel ikke får indfriet, såsom at løbe de 4 ture på 10 km, som du havde forestillet dig?

Du kan med fordel spørge dig selv, hvilket fokus du skal have i din ferie. De fleste af os trænger jo bare til at slappe af, tage dagene som de kommer, lade timerne gå, lade spontaniteten opstå, lade dig overraske, falde i snak med en masse fremmede, skønne mennesker, som også ferierer samme sted som dig?

Vælg dit fokus.

Når vi har et fokus, så er det som at se verden igennem en kikkert. Du vælger selv dit fokus. Du har sikkert oplevet bilister, hvis filter er at se, at alle andre køre dårligt, for langsomt, for uopmærksomt. De får øje på alle dem som irriterer dem. Så er der andre billister, hvis filter er at se mennesker med tålmodighed, de holder tilbage for dig, når du skal ud fra en sidevej og der er lang kø, de holder tilbage for enhver fodgænger, som skal over vejen.

Hvilket fokus skal din ferie have? Vil du kigge efter sommerens blomster, alle de forskellige smukker farver vi omgiver os med? Vil du lytte til din børns skønne fantasifulde historier ,uden at afbryde eller udsætte? Vil du udforske din partners fremtidsdrømme og sige ja til hver én af dem? Smage nye retter på menukortet? Køre afsted uden gps og lade intuitionen råde? Eller du kan “blokere” 3 timer hver dag til absolut INGENTING.

Tre tips som virker.

Forventningsafstemning er første tip. Du skal forventningsafstemme med dig selv, f.eks. vælge dit fokus. Mærke efter, hvad har du mest behov for? Er det inspiration, ro, kærlighed, nærvær, fart, oplevelser, kultur? Vær konkret, så er det nemmere at indgå forventningsafstemning med dine omgivelser.

F.eks. har jeg selv brug for ro og knap så meget praktisk arbejde. Derfor har jeg afstemt med mine børn, at jeg kun laver mad to gange om dagen, brunch og aftensmad. Jeg vil ikke stå i køkkenet hele min ferie, så et kompromis er at skrue lidt ned. Til gengæld har jeg fyldt køleskabet op med ta’ selv mad, hvis man skulle blive sulten.

Det andet tip er at være uambitiøs. Nogle gange kan vi komme til at lave en ferie-bucketliste på størrelse med en indkøbsliste til nytårsaften. Det kan godt være at du er begejstret inden du tager på ferie, men igen, du kan ikke styre omgivelserne. Måske kommer I til at holde i feriekø, måske regner det, måske får du maveinfluenza? Jeg vil anbefale 2-3 fælles ønsker eller aktiviteter og lade resten af tiden gå med kortspil, gåture og en hånd-øl med ferienaboen.

Trejde tip er at komme et lag dybere i dine forventninger. Når du virkelig ved hvad dine behov går ud på, så kan de indfries på flere måder. Det er ret smart. Hvert ønske indeholder kimen til at komme tæt på nogle bestemte følelser. Du har besluttet dig for, at får du adgang til denne aktivitet/oplevelse, så føler du X-følelse.

F.eks. hvis du glæder dig til at din partner skænker dig en drink og lave mad til dig, så føler du dig måske betydningsfuld, set, mødt og elsket? Men hvis du fjerner reglen om, at din partner skal gøre én bestemt ting, for at du kan føle dig set, mødt og elsket, så er det nemmere for dig at opnå. Første skridt er, at fortælle din partner, hvornår og hvordan du føler dig set, mødt og elsket og hvad det gør ved dig. Det næste skridt er, at spørge din partner om, på hvilken måde han/hun gerne vil forkæle dig.

God fornøjelse og god ferie.

Ned i gear på ferien.

Du må godt:

  • Være doven
  • Have nattøj på
  • Spise pandekager til morgenmad hver dag
  • Sidde og kigge ud i det blå
  • Se ud som du læser en spændende krimi, mens du tager en morfar
  • Sige JA til alle spørgsmål, uanset!

Hvis du vil på min mailingliste: