Bliv indre glad når du oplever mening i dit liv

Mening er nutidens succesparameter.

16. december 2022. Hvad sigter du egentlig efter?

Jeg har efterhånden læst utallige bøger om succesfulde mennesker som ikke oplever indre lykke, men paradoksalt nok, så stræber de fleste mennesker netop efter ydre succes, som kan være defineret af økonomisk formåen, jobtitel eller postnummer. Selv mine egne børn taler dagligt om youtubere, som har utallige følgere, tjener adskillige millioner og som de spejler sig i og forventer, at det må være opskriften på det lykkelige liv. Og jeg var selv sådan som barn, ønskede mig for mine forældre et større hus, en større bil, vildere ferier, men uanset, så må indrømmelsen være, at der altid er en trappe mere, et nyt stadie for mere luksus, og at utilfredsheden synes at eksistere for evigt. Hvis du som youtuber har fået 100.000 følgere, så må næste mål være 500.000?

Mening som succesparameter. Lykke opstår, når du dyrke din egen mening i tilværelsen.

Mening er den nye lykkevaluta.

Jeg tror, at erkendelse, er det første skridt, mod et mere sandt liv hos dig selv. Jeg har det sidste års tid som freelancer tjent halvdelen af, hvad jeg plejede at gøre som fuldtidsansat. Har jeg været halvt så lykkelig? Nej, det har jeg ikke og faktisk har jeg undret mig over, hvor mange penge jeg før har brugt på ingenting. Jeg har efterhånden opfundet mit eget motto, at dobbelt så dyrt ikke giver dobbelt lykke. Det kan bruges hele vejen rundt. Jeg bliver ikke dobbelt så glad af en dobbelt portion is. Jeg bliver ikke dobbelt så glad, af at bruge dobbelt så mange penge på ferie.

Pt. sidder jeg i Puerto Rico med min laptop på skødet og tænker på en anden gang, hvor vi var på Gran Canaria. Der brugte jeg over dobbelt så mange penge på rejsen. Selvfølgelig fik vi “mere” ophold for pengene, men jeg er ikke 15.000 kr. mindre lykkelig. Til gengæld har min konto det godt når vi kommer hjem og jeg er glad og tilfreds og ikke mindst taknemmlig for, at have muligheden for at rejse afsted og få sol på kroppen her i december.

Jeg bruger også mit motto på mine børn, at de ikke bliver 3 gange så glad for tre kugler is, men at lykken måske findes i at nyde den ene kugle. I hvert fald træner vi nysgerrigheden på de sjove lighedstegn vi har her i livet og den evige jagt efter mere.

Hvad er meningen med mening?

For mig handler det om at udskifte succes med mening, fordi min hjerne automatisk laver koblingen mellem succes og økonomisk formåen. Den evige jagt efter den gode uddannelse, som giver adgang til den gode løn, det gode liv, den gode titel, den gode adresse, det misundelsesværdige liv? Og jeg vil gerne indrømme, at jeg også til tider er kommet til at sætte lighedstegn mellem mit eget værd og min månedsløn. Sophie, min datter, siger nogle gange til mig, mor du ser rig ud! Og jeg fortæller lidt undskyldende, at det er jeg ikke, men at jeg godt kan lide pæne ting 😉 Igen, så er det blot for at demonstrere min egen vrangforestilling om det rige liv må være begrundet i det magiske lighedstegn mellem succes og økonomisk formåen. At se rig ud, handler jo netop om indre tilfredshed, som på overfladen kan spottes som et veltilfreds smil og med lys i øjnene.

Det meningsfulde liv starter hos dig selv. Dine værdier, dine holdninger, dine gerninger, for dig selv og især for andre. At være mor giver mit liv ekstrem mening. Kærligheden, udviklingen, de nysgerrige spørgsmål, sammenholdet og dynamikken. Jeg udvikler og opdrager mine børn og de kaster de samme bolde tilbage til mig og jeg udvikles og opdrages.

Meningen i mit arbejde og mit bidrag til samfundet, er jeg ved at udforske. Jeg elsker at undervise, og jeg har i den grad fundet ud af, at det ikke skal være 20 lektioner om ugen, men mere en halv eller hel dag om ugen. Så er jeg på og fuld af energi. Jeg er desuden mentor for studerende med kognitive udfordringer og det er et arbejde, som i den grad giver mening. At se dem vokse, gribe udfordringer, håndtere stress og vanskelige medstuderende, ja – nogle gange skal jeg tage mig sammen for ikke at fælde en tåre, fordi meningen med min gerning, berører mig dybt. Jeg er også i gang med at udforske det selvstændige liv og skal i den grad i gang med at arbejde med min egen blufærdighed. Video er et must i nutidens marketing og det bliver en bro jeg skal passere snart..!

Vil du opleve lykke skal du søge meningen hos dig selv

Udforsk din egen mening i livet og du vil lykkes.

Vi ved fra lykkeforskning, at du kan føle lykke i en kort periode, hvis du stimuleres udefra. Dvs. hvis du bliver forelsket, vinder i Lotto, flytter til palmer og sol, bliver forældre og overvældes af kærlighed til det lille nye menneske. Men den eksplosive lykkefølelse vare ikke ved.

Og derfor er mit håb, at du og jeg, øver os i at finde meningen i tilværelsen. I min tilværelse. I din tilværelse. Det som er sandt hos mig, er ikke sandhed hos dig. Meningen er individuel og det skal vi som forældre også huske. Når jeg sidder og nyder min kaffe nr. 3 i restauranten og nyder palmerne og solens stråler, så kan jeg også godt mærke ungernes utålmodighed. De deler ikke samme mening som mig. Deres mening var i første omgang en croissant, en chokoladedonut, en kanelsnegl og en churrios.

Min sidste tanke denne morgen er, at der er en barriere for mening og lykke. Hvorfor er alle mennesker ikke bare lykkelige, taknemmelige og lever et meningsfuldt liv? Jeg tror det er fordi, at der er en kæmpe udfordring i ligningen.

Vi skal turde leve det liv som giver mening for os selv, uden at stille skarpt på andres liv og sammeligne værdier.

Tør du lade sig selv definere på ny? Tør du træde ud og væk fra det liv du lever nu og på ny skabe andre rammer? Hvis du nu er landet i et hjørnekontor i en betonbygning, men inderst inde gerne vil ud i naturen, som f.eks. gartner, pædagog i en skovbørnehave, som ornitolog eller havbiolog? Er det så en let transformation? Nej, ikke i et splitsekund. Men hvis din mening findes et andet sted end den hverdag du omgiver dig med i dag, så må du afsted, trin for trin, søge den mening som i højere grad naturligt vil give dig daglige lykkedoser. Dine omgivelser fortjener også at blive smittet med din smilende mundvig og dine lysende øjne.