Indre lykke er målet med din selvudvikling

Indre lykke er målet i din selvudvikling

21. juli 2022. Hvad er lykke for dig?

Danmark er kendt for, statistisk, at være et meget lykkeligt land. Desværre har vi også nogle ret triste statistikker for antal af kræftdødsfald, selvmord, stress- og depressionssygemeldinger.

Det kan være svært at definere lykke, men når World Happiness Report vurderer landenes samlede lykke, så er det dels 1.000 respondenter i DK som svarer på, hvilke følelser de oplever i hverdagene, og dels vores samfunds tilstand, målt i BNP pr. indbygger, social support/sikkerhedsnet, sundhed, valgfrihed, gavmildhed, korruption og dystopi. I 2021 var vi det 2. mest lykkelige land i verden.

Jeg har selv undervist i metode og markedsundersøgelser og det er rigtig svært, at få klare svar fra respondenterne. Hvis du blev ringet op af Gallup og en ung interviewer spørger til, hvilke følelser du oplever i din hverdag, så vil de fleste ikke male fanden på vægge og lette hjertet med triste følelser til intervieweren. Vi har det jo alle sammen meget godt – eller det burde vi have? Jeg tror, at det er de færreste danskere som evaluerer dagligt, hvilke følelser som de har været i kontakt med. Og måske vi taler alt for lidt om, hvordan vi rigtigt går og har det?

Når bare jeg vinder i Lotto, så….

Tror du, at du bliver lykkeligere af, at vinde i Lotto? På den korte bane, helt sikkert, så vil du have en festlig rus af skønne følelser med alt det du kan foretage dig, du kan indfri dine materialistiske drømme. Og på den lange bane, så vil din honeymoon-effekt fortage sig og du vil være tilbage ved udgangspunktet. Der er lavet meget forskning om lykke og honeymoon-effekten går på tværs af eksempler. Hvis du f.eks. indfrier din drøm om at flytte til udlandet, bo i strandkanten, dagligt kigger på palmer og handler økologisk i f.eks. Wholefood, så vil du være beruset af, at indtage og indfri din drøm, men på et tidspunkt, så vil du indse, at lykke i den ydre verden visner med tiden.

Hvorfor visner ydre lykke?

I dag har unge ondt i livet og de lever et stort ydre liv med sociale medier, sammenligner sig med hinanden, kigger misunderligt efter influencers ubekymrede glitter-livsstil. Reklamerne lærer os alle fra barns ben, at hvis vi bare anskaffer os den nyeste model, så kigger vores partner, naboer og kolleger med beundring på os. Vi bilder os selv ind, at hvis vi anskaffer os en ny mobil, en rejse der er instagram-lækker, klæder os i de rigtige brands og ligner hinanden bedst muligt, så bliver vi lykkelige. Vi vil så gerne være lykkelige og i kontakt med de skønne følelser.

Og jeg er selv faldet i fælden mange gange i mit liv. Jeg kan særligt huske et par nye briller jeg gerne ville have fra Chanel, inden jeg rejste til NYC i 2007. Jeg forestillede mig, hvor klog og smart jeg ville se ud med de briller og kunne mærke selvtilliden vokse. Det er sjovt at tænke tilbage på. Og det blev særligt åbenlyst for mig, da jeg tog min anden coachinguddannelse hos Debbie Ford, hvor jeg skulle være i en skygge-øvelse som hjemløs. Jeg stod på dametoilettet og tog den ene selvtillidsgenstand af, efter den anden. Nemlig mine Chanel-briller, mit Tag-heuer ur og mine Carré guldøreringe. Jeg fjernede min make-up, tog slidt tøj på og plastikposer på fødderne, så jeg kunne efterligne de hjemløse jeg havde set i NYC i 2007. Det var virkelig en mind-blowing oplevelse at være det, som skræmte mig mest – at være værdiløs. Jeg havde i mange år i mit liv troet på, at ydre lykke i form af monetær succes, var lig indre lykke.

Styrk dit indre niveau af lykke

Indre lykke er en muskel som kan trænes og det er ligesom en spiral af lykke. (Se gerne min side om selvværd). Hvis du først har fået startet på din indre lykkerejse, så får du ligeså stille medvind og dine mindre gode dage, dem bliver der færre af. Du styrker også dit energiniveau, så dine ydre negative påvirkninger preller af, ligesom spejlæg på en teflon pande.

Der er sammenhæng mellem dit energiniveau og dine følelser. Når du i både dine følelser, tanker og krop vibrerer med kærlighed, taknemmelighed, fred og glæde, så øger det dit energiniveau, og dette føles fantastisk. Og det bedste er, at det smitter!

Min vigtigste pointe om indre lykke

Det er din egen fortolkning af, hvad som kan gøre dig lykkelig, du føler lykke af.

Hvis du fortæller dig selv, at lotto-gevinsten er din adgangsbillet til lykke, så er der dømt modvind i opnåelsen af din indre lykke. Statistisk i hvert fald. Hvis du derimod ser det smukke i det små, og øger din taknemmelighed, så vil du opleve at lykken kommer på besøg flere gange i løbet af dagen.

Jeg har selv måtte sande, at for at spotte lykke i det små, så krævede det, at jeg satte farten ned. At jeg tog mig tid til at se fiskene i vandet, at spotte marsvinene i havet, at lege med min hund og give mig god tid, at være nysgerrig og lytte til ungernes skoledag, være taknemmelig overfor urtehavens bidrag, blomsternes farver og mangfoldighed. Det kan godt være det lyder som verdens nemmeste tilstandsskift, men det var det ikke. For jeg følte indeni, før, at jeg havde konstant travlt, konstant var bagud, selv når jeg skulle på toilet, jeg skyndte mig i alting. Og for mig er hastighed ikke lig indre lykke, tværtimod. Lykke er hverdagsliv med plads til begejstring, glæde over de magiske små ting, nyde smag, dufte, synsindtryk, knus fra ungerne og min hunds hoved på mit skød, når jeg ser TV.

Jo mere lykkelig du er, jo flere oplevelser, finder du lykke i. Det er som at tage en lykke-kikkert for øjnene og se verden på en helt ny måde. Der er positivt fortegn foran livets oplevelser.

Vil du være mere indre lykkelig?