Abonnement – hvor mange har du?

Design your life handler for mig om at stå lige her og nu og bevidst vælge at re-designe min og din fremtid. Det betyder at få ryddet op i dit liv på alle planer – hvad skal med videre? Og her er det vigtigt at kigge på de abonnementsordningen du de seneste år har tilmeldt dig og under raderen levede et stille liv på din betalingsservice.

Mit eget liv på abonnementsordninger startede faktisk tidligt. Hvis du er ligeså “gammel” som mig, så kan du sikkert huske kuponhæfterne i postkassen og jeg fik tilmeldt mig både bogklubber og make-up og måtte senere stå i kø på posthuset for at betale girokort. Senere kom netbank og så blev det pludseligt muligt at alle aftaler blev betalt automatisk og ubevidst.

Salgstrick

Jeg underviser i markedsføring og selvfølgelig er der et hav af smarte salgstrick og psykologiske triggers i abonnementsløsningerne. Som regel er der et godt tilbud up-front, f.eks. vælg 3 bøger for kun 9 kr. stykket. Det virker for mig. Problemet opstår så, når jeg glemte at afmelde månedens bog og derudover var bundet til mindst 2 bøger til fuld pris for at kunne forlade bogklubben igen. I dag arbejder virksomhederne med tillægsydelserne som trækplaster, f.eks. Coop eller Telmore, hvor streamingtjenester er en del af købet, men som ikke har noget med kerneproduktet at gøre.

Jeg har f.eks. selv prime konto hos coop hvor der automatisk overføres 3.000 kr hver måned og så får jeg mulighed for at vælge to gratis produkter, det kan være Mofibo, Tidal, benzin hos OK og andet. Men her oplever jeg at det er en fordel for mig, da jeg alligvel bruger 3.000 kr hos Superbrugsen, Kvickly og Fakta i løbet af en måned. De må gerne bruge mine data og de bruger dem til at give mig personlige tilbud på app’en ud fra min købshistorik. Det giver god mening.

Mange bække små.

Hvor mange abonnementsløsninger har du? Du har sikkert flere end du regner med. Jeg satte mig ned den anden dag og listede alle dem jeg kunne, da jeg gennemgik mine konti. Det føles jo ikke som alverden, når Disney+ koster 59 kr om måneden, men hvis jeg også abonnerer på Viaplay (da jeg lige skulle se Den som dræber 2) og har glemt at afmelde igen, plus Netflix og TV2 Play, så begynder det at løbe op. Så er der X-box abonnement, 4 stk. til velgørenhed, yoga, vinklub, læseapp og danskespil. Og så de mere nødvendige til kontaktlinser, internet, mobilabonnementer og 6 forsikringer.

Så målet er at dele dem op i NICE TO og NEED TO. Dem som du bare har for sjov, dem kan du opsige med det samme. De mere nødvendige som forsikringer, internet og f.eks. kontaktlinser, dem kan du tage et pristjek på. Jeg fik faktisk afmeldt for 1.000 kr samlet set i abonnementer! Det er 12.000 kr om året og en god ferie.

Hvorfor tegner du abonnement?

Måske skulle jeg spørge hvorfor køber du? Eller hvorfor spiser du? Det handler om adfærd, auto-adfærd, ubevidst adfærd. I ØJEBLIKKET så virker det ikke som en særlig stor beslutning, når du køber et abonnement. Herregud 79 kr for Netflix og så kan du sidde i dagevis og se din ynglingsserie. Eller hvis du står og kigger ind i slikskabet, så kan den lille plade Rittersport jo heller ikke gøre nogen fortræd, lige nu. Du er kortsigtet i din tankerække og du tager beslutninger med dine følelser. Du har et akut behov og så er du kreativ med løsninger og forklaringer. Og så stoler du nok på dig selv til at du aftaler med dig selv, at du nok skal huske at afmelde abonnementet igen, når din serie er slut. 3 måneder senere, så bliver du klogere og hvis du regner sammen hvor mange penge du har brugt på ingenting, så bliver det til en træls følelse.

Det kræver selvfølgelig også en rummelig økonomi at falde i abonnementsfælden. Hvis jeg havde været studerende, så havde jeg ikke nået op på samme antal, men jeg tegnede stadig abonnenter da jeg var studerende. Især bogklubberne.

Tænk lige på hvor nemt det er blevet at tegne abonnement eller lave hurtig køb på laptop eller mobil. Der er autoudfyldning af dine kortoplysninger, alle virksomheder arbejder med one-click-to-purchase. Du skal ikke længere på posthuset og stå i kø. Halvdelen af online betalinger bliver betalt med mobilpay, for så skal vi ikke engang finde vores kortoplysninger frem, hvis nu autoudfyldelsen ikke virker. Der er ikke langt fra tanke til følelse til tanke til køb.

Design your life

Jeg har valgt at skrive de abonnementer jeg har op på min opslagstavle i køkkenet og hvad de koster. Så kan jeg gå og overveje om de stadig skal være der. Det er mit bedste forslag til dig – at dine abonnementer bliver synlige for dig. Så kan du konstant holde øje med hvor mange du har og hvad de samlet set koster. Det er bevidst adfærd.

Så det er bare at gå i gang:

  • Hvad er der trukket af faste betalinger på dine konti den sidste måned?
  • Del dem op i NICE TO og NEED TO
  • NEED TO – laver du pristjek på nettet og justerer til hvis du skal skifte udbyder
  • NICE TO – dem sletter du ASAP og mærk lige hvor godt det føles!
  • Skriv dine abonnementer op på en liste og hæng den et sted du ser dagligt. Skriv alle abonnementer ned, hvad de koster og hvad summen er.
  • Mærk efter – føles din liste god? Skal der mere væk?

Rigtig god fornøjelse!

Husk du kan tilmelde dig min mailingliste her:

Eller du kan booke din første coaching-session her:

Add A Comment