Stress-symptomer?

Posted by on okt 5, 2014 in Coaching artikler | 0 comments

Stress-symptomer?

Kender du dine stress-symptomer?

Åh, jeg ved godt det er et kedelig spørgsmål sådan en søndag aften, men når du vågner i morgen tidlig starter mandag morgen, med alle dens rutiner, pligter, møder, to-do lister, indkøb, Institutioner, planlægning af ugen (forhåbentlig) og ikke mindst intentioner om, at netop denne uge bliver anderledes! Mere motion, sund mad, tid til mig selv, spændende fritidsaktiviteter og flere fælles grin. Ikke?

Det er ikke mere end et par uger siden at jeg selv stod og kiggede for enden af stress-vippen og fik valget om at hoppe ned i stressbassinet eller hurtigt få taget nogle gode beslutninger, så jeg kunne finde vejen hjem igen, hjem til mig selv og leve det liv jeg gerne vil, nemlig fra hjertet.

Men hvordan var jeg dog endt derude for enden af vippen? 

Det er derfor jeg stiller spørgsmålet: Kender DU dine stress-symptomer? Jeg er nemlig verdensmester i at overhøre mine stress-symptomer. Desværre. Det er både en god egenskab og en ret frygtelig egenskab. Men jeg kan tage skyklapper på, kigge på målet og så bare fare afsted, intet mærker jeg, intet føler jeg. Indtil målet er nået, så stopper jeg op, og tillader mig selv at mærke efter, føle hvad der sker indeni mig og udenom mig. Når jeg så kigger tilbage så kan jeg se min vanvidsadfærd og nærmest undre mig over, at jeg ikke selv kunne se, hvad jeg havde gang i! Kender du det? F.eks.

 • Du udfylder din kalender til bristepunktet, som er du en maskine!
 • Slukker bilradioen fordi du ikke kan kapere mere larm…
 • Kan ikke falde i søvn selvom du er mega træt, tankerne kører bare rundt…
 • Ufattelig glemsom og med super gode argumenter hvorfor, i stedet for at indrømme!
 • Kort lunte, hvordan kan mine børn dog have så små behov!
 • Feber og små-smerter hist og pist, men de går jo over i løbet af formiddagen…
 • Ufattelig følsom og nærtagende, uden det store overblik…
 • Og sikkert en masse flere…

Det gode ved at stå dér på kanten af vippen, det er at du har muligheden for at træffe nogle nye givende valg for dig selv. Men det er slet ikke sikkert at det er åbenlyst for dig, når du er overvældet af stressen. Men prøv at læs med engang:

Jeg er startet på nyt job. Fuldtidsjob. 2 timers pendling om dagen, 2 små børn. Deres Far bor 1 time væk i bil. Og jobbet er mere end et fuldtidsjob, i hvert fald om efteråret og især når man er nystartet. Men lille mig ville ikke være svag. Jeg ville ikke skånes eller ynkes i min situation, jeg ville faktisk gerne vise verden at jeg sagtens kunne være super-mom. Så den indpakning valgte jeg. Og jeg er sikker på at alle stress-ramte har valgt en indpakning de ser godt ud i, føler sig tilpas med. Men i valg af indpakning gemmer der sig en frygt, en skygge, en begrænsende overbevisning om, at vi ikke er OK, som vi er! Måske du kender til skyggearbejde, måske ikke, men jeg lander altid selv tilbage i arbejdet med skyggen, fordi den er så gennemgribende i vores liv. Grunden til at vi IKKE er autentiske, handler efter vores hjertes livsformål, begrænser os selv, stresser os selv, og for nogle, næsten slår sig selv ihjel, enten af sygdom, selvmord eller livslang egen hjertesorg. Det er faktisk ret trist. Til gengæld så er åbenbaringen lige om hjørnet! Hvis du vil?

Stressen er blot et symptom på at du lever i dit hovede.

Frygten bor i hovedet, ikke i dit hjerte. Det er dine forestillinger og antagelser om livet, du skaber i dit hovede. Hovedet er klogt, hjertet er fuld af visdom og desværre så hylder vi de kloge hoveder i dagens Danmark. Visdommen er forkastet til spekulative fornemmelser og kroppen er blot et hylster vi fylder med kalorier og stimulanser. Og dog?

Skal du af med din stress og din fine indpakning af at du er OK, fordi du inderst inde har behov for at alle andre synes du er OK og ikke selv kan træffe den beslutning, så må du tilbage i kroppen og lytte til dit hjerte. Du har alle svar selv. Du ved bedst selv hvordan dit liv skal leves. Hvad dine drømme er, hvordan du kommer derhen. Hvem skal med? Du ved godt hvad der gør dig glad, lykkelig, forlænger dit liv, mentalt som fysisk. Måske du bare skal have en lille smule hjælp til at spotte dine egne løgne og blinde punkter?

Jeg har fundet hjælp. Jeg har fundet mig en god psykolog. Og vi taler om hele mit liv. Stressen er en god sladrehank for, at du trænger til at få ryddet op i dit liv. Jeg trænger til at få re-defineret min egen opskrift på et lykkeligt liv, slå nye rødder og åbne mine arme for nye muligheder og relationer. Stressen fortæller jo at det liv vi lever pt overhovedet ikke hænger sammen, der er nedstyrtningsfare! Og omgivelserne står med redningskranse, men som stressramt, så ser du hverken vippe, vand eller hajer. Vi har det jo fint og stress er et dejligt tegn på at vi er “needed”. Hvad tricker egentlig dig?

 • Hvorfor har du travlt?
 • Hvorfor har du travlt med de forkerte ting?
 • Hvorfor er du selv ikke vigtig?
 • Hvorfor er det ok er du ikke passer godt på dig selv?
 • Hvorfor er det ok er udsætte dine egne behov?
 • Hvad er du egentlig bange for?

Jeg er bange for at være svag, besværlig og ynkelig. Jeg vil gerne være stærk, modig og beslutsom. Men ligningen er, at hvis jeg ikke kan rumme alle mine kvaliteter, stærk som svag, besværlig som modig, beslutsom som ynkelig, så kan jeg ikke være mig selv. Kan jeg ikke være mig selv, så kan jeg i hvert fald blive stresset! Kan du se det?

Og det er ikke nok at forstå det. Livsopgaven er altid at implementere – at være det du ikke vil være. Debbie Ford sagde: What you can’t be with – won’t let you be. Eller: What you resist – persist. Vi styres som mennesker af de underliggende motiver, egenskaber og kvaliteter vi ikke vil være, og først når vi med åbne arme virkelig kan omfavne kvaliteterne hos os selv, så slipper vi fri. Fri fra at være dikteret fra omverdenen og fri fra at være pakket ind i en falsk indpakning.

Så hvis du føler dig stresset, så vær glad for at livet giver dig et spørgsmålstegn, en pause til at mærke efter, at få forbindelse til dig selv og til dit hjerte. Du har glemt dig selv, glemt dine egne behov, glemt din egen dagsorden og nu skal du tilbage bag rattet og styre bilen. Du bliver ikke lykkelig at at sidde i en bus der transporterer dig afsted uden retning og formål.

Det er dit liv, det er dig der bestemmer!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *