Sikke noget vås?

Posted by on dec 8, 2013 in Coaching artikler | 0 comments

Kender du det med at nogle folk fortæller dig et eller andet og du tænker noget i stil af: Yeah right! Sikke da en nar! Ej, come on! Virkelig?

For at du senere bliver klogere på livet og dig selv og så fik vedkommende alligevel ret…?

Da jeg læste min udenlanske coachinguddannelse hos Debbie Ford, så havde jeg en mentor på Grønland, nu kan jeg ikke huske hvad hun hedder, andet end at det var Julie Bertelsens søster! Min mentor responderede på mit hjemmearbejde og skrev en fin lille sætning:

You have to feel it – to heal it!

Hold nu op hvor jeg syntes det var en lam tilbagemelding… Og noget af den platteste kommentar jeg længe havde fået. Jeg fnøs.

Men de sidste par år, der har den sætning altså indhentet mig. Og jeg må bøje mig i støvet, overgive mig til det lille irriterende quote, for vi kan kun tage os af de ting i vores liv, vi rent faktisk kan mærke. Og hos mig, der er det frustrationen jeg bruger som følelses-ledetråden. Frustrationen fortæller mig altid at jeg enten ikke tager ansvar for situationen, at jeg oplever den samme situation igen og igen, uden at der sker ønsket fremskridt. Frustrationen fortæller mig også at jeg må have overset en række beslutninger jeg kunne have truffet, til at undgå situationen, jeg så står i. Eller måske er jeg bare havnet midt i en situation, hvor jeg skal have ny indsigt og ikke lige kender vejen frem og må øve mig lidt.

Og nu hvor jeg er nået til denne indsigt, så forsvinder mit forsvar, mine angreb på mig selv. Jeg bliver næsten helt glad, når jeg bliver frustreret, fordi jeg ikke længere går i baglås, eller sætter mig ned og tuder, eller synes at verden er kold og urimelig. Jeg falder ikke tilbage i mit offer-show og bebrejder usynlige grunde for mine følelsesulykker. Nej, nu kan jeg tage ansvar for mig selv, jeg ved hvilke situationer jeg kan handle i, hvilke jeg ikke kan og dog accepetere.

Det skaber altså en helt ny energi. Og det er det coaching kan. Coaching er bare en metode, men coachingen medbringer så uendelige mange livslektier, der gør dig stærkere som mennesker, mere powerfuld og næsten det bedste af det hele, et nemmere menneske at være sammen med.

Hvad trænger du til at mærke?

Hvilken følelse irriterer dig rigtig meget? Hvilken følelse kommer igen og igen hos dig, og hvor du bliver vred, ked af det, opgivende eller handlingslammet, hvilken følelse er fællesnævneren hos netop dig, som du kan bruge som følelses-ledetråd i dit liv? Og hvor du nu med bevidsthed kan se situationen som en kærkommen lejlighed til at stoppe op, kigge på situationen med fakta-blikket, altså hvad er virkeligt på spil, og spørge dig selv:

Hvordan kan JEG tage ansvar i situationen?

Har jeg brug for at adressere andre til at tage ansvar?

Hvilken beslutning skal jeg træffe, for at jeg er OK?

Hvilken handling er krævet af mig og hvornår?

Er min følelse af ??? forsvundet eller kræver situationen mere af mig?

Grin gerne lidt af dig selv

Og jeg vil invitere dig til at grine lidt af dig selv i sådanne situationer. Jeg oplever rigtig mange af dem sammen med mine børn. Jeg er jo spejlblank mht at regne ud hvad min lille to-årige pige kan finde på! Hun er snedig og så snart jeg lige skal skifte lillebror, så ser hun sit snit til at udforske verden. Såsom at tømme hele bøtten af modermælkserstatning ud over hele køkkengulvet, smøre hendes baby ind i showergel og derefter stuegulvet, tegne på væggen og hente en stol så hun kan kravle op på køkkenbordet og ødelægge Nespressokapslerne…!

Og det er præcis i sådanne situationer min frustration opstår, men det gør situationerne så meget nemmere når humoren indviteres med ind. For det er mig der er den voksne, mig der kan og skal tage ansvar. Og hvis jeg ikke ønsker hele mit hjem vendt på hovedet, så må jeg arrangere mig således at kreativiteten får knap så meget plads, mens jeg lige lister ovenpå og skifter lillebror…

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *