Overspringshandlinger

Posted by on feb 2, 2010 in Coaching artikler | 0 comments

Blot en måned inde i 2010 og allerede i gang med diverse overspringshandlinger, undskyldninger og kreative påfund, der helt klart saboterer mine planer!

Men pludselig fik jeg den fornemmelse at mine overspringshandlinger netop indeholder kimen til læring:

Hvad nu hvis – at overspringshandlinger er hjertets røst?

At den famøse plan er hovedets logik? At livet er blevet for kedeligt og indholdet for voksent?

Overspringshandlinger er hermed døbt til at kunne være både positive og negative. De negative kender vi allesammen. Det er dem der tager os længere væk fra målet, det mål der netop gør os godt. Som hvis du spiser en fastelavnsbolle mens du er på kur – det er en negativ overspringshandling. Men har vi glemt de positive i planlægningsræset? I denne uge så jeg en familie der midt i mørket på en parkeringsplads havde taget sig tid til en frisk omgang sneboldskamp. Jeg var inspireret og trak på smilebåndet. Et perfekt eksempel på dagligdagslivet kærlige og velkomne overspringshandlinger.

Men det der egentlig fangede min egen interesse, da jeg igen sad i en blanding af at surfe på nettet, stirre ud på den grå himmel og kigge på klokken…

Hvad feeder mine negative overspringshandlinger?

  • er jeg bedst til hardcore deadlines?
  • trænger jeg bare til ferie?
  • keder indholdet mig bravt?
  • er udfordringen for triviel?

Kan du se et mønster? Det er hovedets logik der prøver at finde mit svar. Min indre dialog. Juryen. Bestyrelsen. Menneskets fantastiske evne til at perspektivere, analysere, kategorisere og intellektualisere. Fik jeg mit svar? Næh… Det sande svar kommer fra hjertet. Motivationen kommer fra hjertet.

I mit arbejde med Blueprint Coaching(TM) kan jeg mærke udfordringen i at kende forskellen: Hvornår taler hjertet og hvornår taler et gammelt human blueprint? Som jeg skrev om sidst, det underliggende commitment der driver vores ubevidste handlinger. Således at mine overspringshandlinger kan være:

  1. Jeg er underliggende styret af ikke at ville være dikteret af andre samt holde så meget fri som muligt? (human blueprint)
  2. Mit hjerte sukker efter at komme på rette spor og kunne bidrage med det jeg egentlig gør bedst og skaber mest energi?

Kan du se forskellen? Det er ikke åbenlyst for alle. Og mange gange kan vi ikke selv spotte hvad argumentet er. Selv i coachingen, kan det være svært at spotte hvad der driver et andet menneske, fordi de fleste af os selv ikke ved det. Vi kan ikke se, mærke eller føle forskellen… Og hverdagens larm og rutine omkring os, kan forhindre os i at synke ned, lytte og være i ét med den inderste stemme, hjertets visdom. De fleste af os søger svaret udenfor, hos vores partner, søskende, forældre, venner, kolleger og bekendte. Vi søger trøst i hinandens svar, men svarerne er falske. Forudsætningen for at se ind bag mennesket der spørger, er ikke eksisterende. Det er vores eget gætværk og mangel på indsigt, dømmekraft og visdom, der vagt formulere et svar, som vores kære ven læner sig op af og bruger som trofast klippe til at få tryghed, blot for en stund… (Og derudover kan dit svar være præget bevidst eller ubevidst af din egen personlig agenda!)

Så mit bidrag til denne lille fredagstanke:blog er, at vi alle skal prøve at se forbi adfærden, vores egen og andres, vi skal se indad. Vi er alle selvopfyldende og skabende mennesker på en mission på hver vores brændstof. Næste gang din ven er træt af de forhindrende overspringshandlinger og kommer for at spørge dig til råds, så svar med et spørgsmål:

Hvilken benzin får dig smilende frem til målet?

Altså det mål som er alt for dyrebart til at sabotere med forhindrende overspringshandlinger?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *