Online detox

Posted by on jul 22, 2015 in Coaching artikler | 0 comments

Online detox

Selvom jeg har sommerferie, så er mine tanker så småt begyndt at forberede undervisning til efteråret. Undervisningen er under forandring netop pga vores online adgang, brug af laptops, smartphones og tablets. Adgang til viden er direkte og hurtig, mangfoldig og uendelig. Hvornår ved vi nok? Det sender tanker tilbage til da jeg selv startede på Aarhus Universitet tilbage i 1997. Jeg havde i starten af året lige fået min første Hotmail, arvet min første mobiltlf, en Motorola med klap. Og de fleste større virksomheder og uddannelsesinstitutioner var begyndt at have en hjemmeside, dog mest som et slags postkort…

I dag, selvom der “kun” er gået 18 år, så er verden helt forandret. Vi er konstant tilgængelige, tjekker mails, Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, Google+, Pinterest, …? Og sikkert mange andre sociale medier, som jeg slet ikke kender. På den ene side er det skønt at kunne følge med i hvad andre venner, bekendte og tidligere kolleger laver og beskæftiger sig med. På den anden side, så må jeg selv indrømme, at tidsforbruget ikke helt hamler op med udbyttet.

Er du selv afhængig af at være online?

Jeg tror de færreste faktisk vil kunne indrømme at de decideret er afhængige. Ordet i sig selv lugter for meget af alkohol, drugs og måske sukker! 😉 Vi er først nødt til at indse at vi faktisk ikke er i kontrol. De gange jeg har været på The Shadow Process (kursus udbudt af tidligere amerikanske NYC bestseller Debbie Ford), skulle vi hele weekenden undvære alt det vi blev stimlerede af, og det var en del! Online access, kaffe, make-up, alkohol, samtaler, sukker, sex, motion … Mit første møde med Debbie Ford var tilbage i 2008 og det var fuldstændig hårrejsende for mig at indse, at jeg faktisk var afhængig af stimulanserne. At jeg brugte dem til at få mig selv til at føle, at jeg havde det godt. At noget inden i mig ikke var fyldt op, og at jeg med ydre hjælp, måtte søge at fylde hullerne op. Måske nogle vil tænke at det er bagateller at være afhængig af kaffe, og lad mig lige indskyde, afhængigheden handler ikke om mængden, det handler om, at hvis du udelader kaffen fra din hverdag, så vil du føle et stort savn! Ligesom den fantastiske første morgen i San Diego hvor jeg ikke havde make-up på og jeg mødte en hel fantastisk mand, hvor forkert jeg følte mig, selvom jeg jo bare var mig 100% naturel! De ubehagelige følelser er en god ledetråd for at spotte dine indre huller, so to speak 😉

Online detox

Den bedste måde at finde ud af om du er afhængig af dit online liv, det er ved at slukke for WIFI i en hel uge! Også dit TV. Også din radio. Være helt fri og så observere dine følelser og tanker. Min pointe er ikke at du skal undvære online adgang 24/7 resten af dit liv, men du skal kunne mærke at dit online liv har konsekvenser og at dine valg måske ikke er så synlige for dig. Jeg kan afsløre, at for mit eget vedkommende, så er online detox min bedste måde at skabe indre ro, at gøre plads til nye tanker og refleksioner. Martin Thorborg sagde det så fint med sin egen historie engang, hvor han var ved at gå ned med stress, at I stedet for at besvare de utallige emails der lå i hans indbakke, så slettede han dem alle sammen. Og til hans store forbavselse, så var der faktisk meget få der rykkede ham for et svar. Hvad er reglen for dine egne svartider? På mails, sms, Messenger? Skal du skynde dig?

Sommerferien er perfekt til online detox

Det er jo ret nemt at tjekke ud i din ferie, omvendt så har mange af os ekstra god tid til at surfe og kigge på opslagene. Men hvis du virkelig savner nærhed i dit liv, stilhed, ro, fordybelse, så er din online adgang som gift. Det kræver derfor et meget bevidst valg om at SLUKKE. Ligesom at kunne sige nej tak til kaffe 😉 Hvis du ikke selv er i kontrol, så vil dine vaner styre dig. Dine vaner er dit auto-program og det ELSKER gentagelser. At bryde vaner kræver indsigt, viljestyrke og liiige en ekstra indsats. Du er måske også godt bekendt med overspringshandlingerne, det er online access i en nødeskal. I stedet for at gå i gang med en konkret opgave, så kunne du da også lige se om der var kommet nogle nye spændende opslag? Men inden du har set dig om, så er der gået 30 minutter, right?

Det er dig der bestemmer

I mit liv så har jeg små hjælpe-regler. F.eks. drikker jeg maks 3 kopper kaffe om dagen, spiser maks noget sødt én gang om dagen, prøver at komme i seng kl 22, spiser friske grønsager eller frugt til hvert måltid, osv. Jeg har taget bevidste valg der hjælper mig på dagen, hvor jeg kan miste overblikket. Men det slår mig, at jeg aldrig selv har taget et bevidst valg om mit online forbrug! Har du? Jeg så faktisk i MorgenTV på et tidspunkt, at der var kommet en APP, der kunne måle dit tidsforbrug på sociale medier. Ville du turde det?

Det er kun dig selv der ved hvor meget tid der er passende for at være online. Jeg er absolut ikke imod hele vores digitale verden, ligesom jeg elsker kaffe og ikke har tænkt mig at undvære. Men vi ved godt alle sammen, at overdrevet forbrug er sundhedsskadeligt (stråling fra skærmene), men også at vi i mange tilfælde bliver disconnected til vores inderste, til den dybe ro der er absolut nødvendig for at du kan træffe de rette beslutninger i dit liv.

SLUK – når du ved det gavner!

Kærlige sommerhilsener

Camilla

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *