Omfavner du din lidelse?

Posted by on apr 21, 2011 in Coaching artikler | 0 comments

Jeg sad i torsdag i Kolding på Syddansk Universitets Center og hørte om Buddhisme og de forskellige trosretninger indenfor Buddhisme, Theravada, Mahayana og Vajkayana. Denne torsdag handlede det om Theravada, de ældste’s doktrin.

Som jeg sad og lyttede gik det op for mig, at vi i Danmark ikke taler særligt meget om verdens grundlæggende struktur. Vi taler meget simpelt om fødsel og død, af jord er du kommet – til jord skal du blive. Men hvilke trosdogmer er vi kulturelt fælles om? Hvilken struktur er grundlæggende for vores samfund her i Danmark? Er det udeblivelsen af strukturen, der forhindrer os i at finde fælles grundsøjler for en balanceret tilværelse?

Fra den ældste buddhistiske trosretning, Theravada, har man 5 grundlæggende strukturer, det er læren om livet, dvs. vores eksistens i en større sammenhæng:

 1. Genfødsel
 2. Karma
 3. Evig genfødsel
 4. Nirvana
 5. Lidelse

 

Disse fem strukturer er grundsøjlerne i Theravada. Genfødslen sker i det øjeblik du dør, din sjæl fortsætter i et andet objekt. Og hvilket objekt, du så genfødes i, afhænger af din karma (2. struktur). Hvor meget har du du udviklet dig? Hvor vidende og oplyst er du blevet? Samsara, den evige genfødselscyklus, er trejde struktur, og nirvana den fjerde. Den buddhistiske kosmologi (samsara) arbejder med 31 forskellige genfødsler. Der opererer et form for system, således at den grundlæggende lære er, at man som menneske, nr 5. i hierarkiet, arbejder for at blive mere og mere oplyst, videnden. Hvis man f.eks. begår mord, bliver man genfødt som dyr (nr. 2). Og hvis man er et grådigt madsvin bliver man genfødt som sultent spøgelse (nr. 3). Men hvis man arbejder kontinuertlig med sin egen udvikling og følger de trosdogmer der er indeholdt i Buddhismen, så er målet, at man afslutter sin sjælerejse i nirvana, ligesom Buddha, der betød den oplyste eller den opvågnede. Den femte struktur er lidelse. Det er igennem lidelse at vi mennesker udvikler os. De lidelser der kommer imod os, er invitationer til udvikling!

Jeg arbejder personligt ikke med andet. En stor del af Blueprint Coachinguddannelsen hos Debbie Ford, handlede netop om at tage imod de gaver (lidelser) der kommer imod os i livet, at omfavne dem, selvom de til tider kan være ufattelig grimt pakket ind! Det var en glæde for mig at se at dele af Buddhismen var indeholdt i coachingen, men det triste er jo stadigvæk, at vi i dagens samfund ikke har inkorporeret trosdogmer i vores samfund. Tænk hvor meget vi kunne lære? Hvor meget vi kunne udvikle os? Hvor meget vi kunne støtte hinanden i at pakke gaverne ud, i stedet for at gemme dem væk eller skyde budbringeren med en kanyle medicin!

Buddha’s indsigt, de 4 ædle sandheder, bestod netop i at forstå lidelsen:

 1. Lidelse
 2. Lidelsens årsag
 3. Lidelsens ophør
 4. Vej ud af lidelsen

 

På en måde er det skabelonen for et helt almindeligt lægebesøg. Du kan forestille dig en hvilken som helst sygdom. Du beskriver din lidelse for lægen, lægen reflekterer, spørger mere ind til din levevis og giver dig bud på lidelsens årsag. Sammen finder I indtil hvad differencen er, hvad en rask tilstand er for dig, dvs. lidelsens ophør. Og lægen kommer med den gyldne recept på, hvordan du finder vej ud af lidelsen.

Det store problem i vores moderne samfund, er synlige i især pkt. 2 og 4. Hvordan finder vi indtil lidelsens årsag? Lægevidenskaben holder stædigt fast i medicinering og blokering af symptomer, at undersøger vi f.eks. en depression, så vil lægens bud på årsagen være, at din depression er genetisk betinget, kan skyldes psykosociale forhold, bivirkninger af anden medicin, eller hormonelle forstyrrelser, at din hjerne simpelthen producerer for lidt serotonin. Men længere kommer vi heller ikke. Lægen er hurtigt over i pkt. 4, hvordan kan vi løse dit problem. Og behandlingsmuligheden i Danmark er stadig overvejende medicinering. Vi genopretter dit serotoninunderskud! Så må lidelsens årsag da elimineres!? Og jeg kan ikke lade være med at skrive at depressionsmidler i høj grad ikke virker. Der er målt placeboeffekt på op til 90%. Dvs. at vi med sikkerhed ved at én ud af ti har gavn af depressionsmidlet, men at de resterende skal leve med de mange bivirkninger der er, fra et produkt som de ikke gavnligt bidrager fra. I 2009 blev der konsumeret 154,6 mio dagsdoser af anti-depressiv medicin! Hvorfor oplyses patienter ikke om andre muligheder? Undersøgelser viser, at kombinationen af terapi og motion er den bedste og især vedvarende helbredelse for depressionsramte….

Hvis vores samfund havde synlige og fælles trosdogmer, hvor sjæleliv var offentlig anerkendt, hvor balancen mellem følelser, tanker, krop og sjæl, var afgørende for at vores menneskelige fundament var solidt, og at viden indenfor de 4 felter var proportionelt med fundamentets styrke, ville vi se et helt andet værdifuldt samfund i Danmark. At lidelsen var en kærkommen gæst, en vigtig budbringer til patienten. En læring banker på døren og lægen åbner døren for dig. Hvordan kunne en konsultation hos en læge da se ud? Måske lægen ikke skulle være alene i konsultationen, måske en hel bestyrelse af rådgivere balanceret efter de 4 grundsøjler for at balanceret liv.

Undersøgelsen af lidelsens årsag ville være radikal anderledes:

– Hvordan ser dine tanker ud, hvad fortæller de dig, er de begrænsende eller styrkende for dit selvværd? Har du kontrol over dine tanker, kan du slukke dem?

 • Hvilke følelser er dominerende hos dig? Hvilke oplevelser, gerninger og personer i dit liv fremmer de livsglade følelser? Hvilke oplevelser, gerninger og personer i dit liv fremmer de negative livstrættende følelser?
 • Hvordan plejer du din krop? Trækker du vejret dybt, får nok vand? Hvor meget motion får du? Balance mellem styrke og kondition? Hvilken ernæring giver du din krop? Hvor meget søvn tilbyder du din krop?
 • Hvordan har din indre verden det? Trives din sjæl i dit liv? Får du åndelig føde? Mediterer du? Føler du at dit liv har mening og at du lever i overensstemmelse med din indre mission? Hvornår banker dit hjerte? Hvornår og hvordan får du gåsehud?

 

Bl.a. skriver Lars Muhl Jesus’ gerninger, når han helbredte folk, at Jesus indviede den syge i hans hellige rum, således at den syge kunne tage del i hans uendelige energi. Jesus udførte ikke mirakler, men sagde til den syge: Rejs dig op og tag din seng og gå. Hvilket betød, rejs dig op og tag ansvaret for dig selv, rejs dig op og vær den det var meningen du skulle være, rejs dig op og lev op til dig selv.

Vi tager ikke ansvaret for vores eget liv ved at modtage depressionsmedicin, vi dulmer årsagen! Og vi lever med illusionen om, at der intet er galt indefra, men at depressionen kommer uforklarligt udefra. Hvor mange lever ikke med illusionen om, at kræft stadig er en sygdom der tilfældigt dukker op udefra? Måske kan vi til nøds blive enige om at lungekræft hos en storryger er selvforskyldt, men jeg hører tit om folk der har fået kræft og som ikke mener de selv har haft indflydelse, ansvar, for at sygdommen kan eksistere og trives i organismen og ikke mindst i sjælen…

Lidelsen har mange forklædninger, det kan være lige fra et opsagt job, kæresten der er smuttet med en anden, finansielle tab, biluheld, depressioner og til en livstruende kræftsygdom. Du ved hvad lidelse er for dig. Jeg ved hvad lidelse er for mig. Men jeg ved nu, at hver eneste gang lidelse dukker op i min hverdag, så er det en guddommelig invitation til læring, til at blive et bedre og mere oplyst menneske. Livet er guddommelig læring. Læring om de grundlæggende universelle strukturer, der i sidste ende for det enkelte menneske og for samfundet generelt handler om mere energi og kærlighed til universet, til helheden. Energien er uendelig. Livsglæden og kærligheden er uendelig. Hvis du tror andet, så er der nogle lidelser på din vej du ikke har fået pakket op endnu. At omfavne lidelse betyder også at omfavne forandringen der følger med ny læring. Forandring er ny energi og udelukkende positivt. Jeg tror du er klar til at omfavne dine lidelser. God rejse og nyd ansvaret.

Namasté. (With love and trust my spirit honors your spirit)

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *