Omfavn din krise

Posted by on nov 7, 2014 in Coaching artikler | 0 comments

Omfavn din krise

Hvad har du brug for at tro på?

Den anden dag havde jeg en klient igennem der benyttede sig af mit tilbud, nemlig en afklarende kort coachingsession på 20 min. Og man kan faktisk nå rigtig meget på kun 20 minutter.

Personlige kriser.

Vi lever ikke et liv uden at blive udfordret og sat på prøve, af livet selv, af andre, vores nære relationer, vores børn, sygdom, katastrofer, fyring, og hvad vi egenligt selv opfatter som kriser. Men hvordan vi kommer igennem dem er meget forskelligt. Det handler meget om vores livssyn, vores parathed og indsigt i egne resourcer, fysiske, mentale, psykiske, sjælelige. Hvor godt er vi klædt på til at møde vores krise?

Jeg tror de kriser som vi ikke selv føler os delagtige i er dem der er sværest at acceptere. Spørgsmål til os selv som – hvorfor lige mig? Hvorfor har jeg fortjent den elendighed?

Klienten havde både fået stillet en kronisk sygdom samt måtte forlade sit job og stod nu med en manglende afklaring. Sådan hele vejen rundt. Og havde helt naturligt valgt at betegne sig selv og situationen med følgende:

“Ikke bruges til noget”

“Panden mod muren”

“Kasseret”

Det er så let for vores sårede barnlige ego at vælge offer-rollen. Og der skal meget til for at spotte at det er det vi har gang i. Fordi vi får nemlig opmærksomhed og omsorg ved at udstille os selv som “ofre”. På den korte bane i hvert fald. Men på den lange bane så svækker den vores tiltro til egne handlinger, til vores mulighed for at skabe det liv vi selv ønsker, med de forudsætninger vi nu har.

Der er lavet mange undersøgelser der viser at vores kommunikation med os selv og andre har effekt på celleniveau. At vi følelsesmæssigt og energimæssigt påvirkes af kommunikationen. Det er derfor ikke gratis at have en nedværdigende dialog med os selv. Derfor ønsker jeg altid at omskrive de negative betegnelser til noget positivt. Klienten kom selv på:

“Wake-up call”

“Ny chance”

Tillid er et vigtigt ord hos mig selv. Tillid til at tingene sker, tillid til at tingene ordner sig, tillid til forandring og faktisk bare tillid til livet. At livet vil mig det godt. At enhver udfordring er en gave til mig, måske rimelig grimt pakket ind, men ved ibrugtagning, så lærer jeg noget om mig selv, om livet, og jeg bliver bedre klædt på til at leve det liv, jeg gerne vil leve og det liv som gør mig glad. Så hver eneste gang jeg selv møder en krise, stor som lille, så spørger jeg mig selv: Hvad har jeg behov for at tro på? For at jeg føler mig tilpas i krisen. Og det er et meget effektfuld spørgsmål, fordi det giver mig svarene på det jeg mangler, det jeg savner, det jeg gerne vil! Og når målet er synligt, så er det ikke så svært selv at sætte i gang med de initiativer der skaber vores gode liv. Klienten havde brug for at tro på:

“At jeg kan være noget for nogen”

“At jeg finder et passende flexjob”

Helt konkret fik klienten 3 opgaver:

  1. At omskrive hendes egen historie med at være “kasseret”
  2. At praktisere nuet – undgå tankemylder og dermed finde 5 situationer som resolut kunne fjerne tankemylderet, f.eks. mindfulness, motion, biograftur, …?
  3. At skildre mellem det vi kan forandre og det vi ikke kan. Og så omfavne det vi ikke kan forandre med accept.

Så næste gang du oplever en krise, så er det bedste du kan gøre at omfavne den som din bedste ven, din læremester, universet der giver dig et vink med en vognstang, fordi universet dybest set holder af dig. Vi får kun de kriser vi kan håndtere og i det omfang vi kan overskue. Hvis du ikke kan overskue din krise, så skal du søge hjælp, og det er måske netop det din krise skal gøre for dig, at turde række hånden ud og se at vi som mennesker aldrig er isolerede. Når vi lukker en dør, åbner der sig mindst én anden dør og alle mulige døre står åbne når vi tør lade os guide i livet. At være i flow og ikke have modstand på vores krise…

Omfavn din krise og spørg dig selv: Hvad har jeg behov for at tro på?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *