Nuet

Posted by on mar 15, 2010 in Coaching artikler | 0 comments

Nuet dukkede så fint op i mit sidste blogpost, at turde tage de positive overspringshandlinger seriøst, som f.eks. den raske sneboldskamp!

Og siden har jeg tænkt rigtig meget, hvorvidt jeg selv husker de øjeblikke der indbyder? Eller om jeg er fanget i datidens historier og fremtidens planlægning? På en skala fra 1 – 10?

Jeg tør næsten ikke svare, men kun indrømme at jeg som person har en tendens til at se frem i tiden. Jeg kender også personer der konstant dvæler ved fortiden. Og i ethvert typetestværktøj er det også et konkret outcome, hvilket tidsperspektiv der er fremherskende i vores såkaldte personlighed. Den vi har for nu, i hvert fald. Man siger at folk ærgrer sig over fortiden og bekymrer sig om fremtiden. Eller folk hviler på datidens triumfer og andre ser frem til kommende successer, mens vi glemmer nuet. Øjeblikket, hvor vores fortolkende hjerne slipper os fri og lader os være i ét.

Du kender sikkert godt de aktiviteter hvor du nemt lader dig være i nuet. Der er aktiviteter, hvor din hjerne nemt overgiver sig. Måske du står på ski? Jeg ved, at når jeg løber rigtig stærkt på ski, så er det umuligt for mig at være mentalt tilstede i andre tider. Alt energi går til øjeblikket, farten, kurverne, musklerne, koordineringen og vinden i ansigtet. Det er simpelthen en helt fantastisk oplevelse. Jeg er også god til det, når jeg sætter mig i et flysæde. Der er noget magisk over det. Jeg slipper simpelthen min kontakt til det travle liv og overgiver mig til flyets rammer.

Men, jeg løber hurtig tør for de nemme steder!

Lad mig give dig et par eksempler fra det daglige liv. Trafikken eller vejret er altid gode emner.

Hvor mange gange om dagen oplever du ikke medmennesker der prøver på ikke at være i nuet, ikke vil være i snevejret, ikke vente på den gamle dame der tager halvanden “neonrød-mand” at gå over fodgængerfeltet! Hvorfor er det så slemt at acceptere nuet og dets betingelser? Hvornår overgiver vi os?

Som sagt, så har jeg tilbøjelighed til at se frem. Og ferien lige om hjørnet bliver dagligt endevendt i mit hoved og tanker som:

  • det bliver vel nok dejligt at kunne smide vinterfrakken
  • herligt med et par nye solbriller
  • ALT bliver bare meget mere levende, California lifestyle!

Og de fleste ville nok give mig ret i, at en tur til San Diego klart skaber positive forventninger, men gør jeg så ikke nuet forkert? At alt det jeg er i, lige nu, bare skal overståes og arkiveres?

Helt ærligt, så tæller jeg ned. Ligesom et barn til juleaften. Se, vi lærte det hurtigt. At alle nu’er ikke er følelsesmæssige ækvivalente.

Og at det at vente på andre der langsomt skynder sig over vejkrydset er spild-tid. Men stop fortolkningen der danner emotionen og facittet. Nuet er fortolkningsfrit, det lever bare, lige nu!

Kys det nu

det satans liv

grib det

fang det

før det er forbi

(TV-2)

Start med en intention for din weekend, hvad skal du have fokus  på for at kunne nyde nuet? En intention er et bevidst perspektiv. Min intention vil være at se weekenden igennem en 3-årig, følge lysten og impulserne…

Eller du kunne vælge en intention som tilbagelænet. Som en gammel mand der har levet livet og opnået alt, der bare nyder avisen og ostemaden, snuser til grønsagerne i supermarkedet og har tid til at læse kassedamens navneskilt og ønske god weekend.

Du bestemmer selv, blot det øger din tilstedeværelse i nuet!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *