New year = new you?

Posted by on jan 21, 2017 in Coaching artikler | 0 comments

New year = new you?

Vi er godt i gang med januar og snart er der kun 11 måneder tilbage i 2017. Hvordan går det med dine nytårsfortsæt?

Når jeg coacher så kigger jeg altid på om forandringen er ydre- eller indrestyret. Succesraten er langt højere hvis forandringen kommer indefra og tager afsæt i dine egne værdier.

Noget inde i mig startede allerede i starten af november 2016. Det var som om at forandringen ikke længere stod og bankede på min dør, man at forandringen selv åbnede døren og ikke gav mig adgang til et dørhåndtag.

Jeg flyttede rundt i 5 af 6 værelser i mit hjem. Kiggede på hvilke rum der fungerede og hvilke der ikke gjorde. Og ikke mindst stillede mig selv spørgsmålet, hvad skal der til og indenfor hvilke rammer kan jeg opfylde mine egne ønsker? Jeg fik løst opgaven og i dag så er mit hjem så velfungerende at jeg elsker at komme hjem, elsker at se ungerne i deres nye kæmpe fælles legeværelse og putte dem i deres nye fælles soveværelse. Jeg kommer hjem til en fredelig entré og ikke i et tidligere inferno af legetøj. Min stue giver mig hygge og jeg nyder at sidde ved mit nye arbejdssted og kigge ud ad vinduet og følge med i livet på broen til Munke Mose.

Første forandring i hus – tjek. Allerede inden 2017 startede.

New me – but how?

Den anden forandring, der bankede på, har prøvet at råbe mig højt de sidste 20 år. Og jeg har, bevidst som ubevidst, prøvet at invitere forandringen ind i mit liv. Men jeg tror at de forandringer der involverer andre mennesker, tætte relationer og ikke mindst (stadig) er tabu i vores moderne liv, det er forandringer der kræver overskud og mod. Og mens jeg sidder og skriver dette, så virker det fuldstændig åndsvagt at tilvalg af grønsager kan skabe så meget debat! Heri også fravalg af kød og animalske produkter, ergo tilvalg af en vegansk livsstil. Et tilvalg der støtter mine værdier i, at alle dyr ikke skal bruges som produktion og slåes ihjel. At jeg gerne vil sikre en bæredygtig planet til mine børn og efterkommere. At jeg gerne vil leve sundt og ikke leve med livsstilssygdomme eller dø tidligt. Og jeg tror overordnet set bare, at vi er mange der gerne vil genforenes med naturen. Det er ren terapi i sig selv at spise grønsager, frugt, bønner, linser og kornarter. Det er god samvittighed og lethed.

Hvorfor lykkes nogle nytårsfortsæt og andre ikke?

Måske jeg ser det hele lidt firkantet, men dybest set, ser jeg menneskets sundhed og trivsel som et fundament der står på fire søjler af:

1) Motion

2) Kost

3) Psykisk sundhed

4) Relationer

Selve fundamentet er evnen og villigheden til at elske sig selv nok til at søjlerne er synlige, bliver vedligeholdte og anerkendes som værende stærkest sammen.

Hvis dit nytårsfortsæt ikke virker for dig, så kan du spørge dig selv om:

  • Er det virkelig dit eget nytårsfortsæt?
  • Er dit nytårsfortsæt i tråd med dine værdier?
  • Er du villig til at gøre det der skal til? Elsker du dig selv nok?
  • Er alle dine søjler stabile?
  • Har du udforsket konsekvensen om 10 år ved at vedligeholde din nuværende adfærd?
  • Hvad forhindrer dig i nuet, hvilke undskyldninger giver mening for dig?
  • Hvilke overspringshandlinger kan du få øje på, som du gemmer dig bagved?
  • Har du virkelig mærket efter hvad dit nytårsfortsæt kan gøre for dig på den lange bane? Hvem vil du så være? Hvad kan du så gøre? Hvilke andre mål bliver overkommelige?

Mit nytårsfortsæt er virkelig nemt for mig. Det giver mig så meget energi at udforske og opleve en savnet verden som pludselig dukker op for mig. I dag fik jeg “bacon” lavet af rispapir med barbecue sauce, der herefter var tørret. Det var sprødt, en god smagsgiver og pyntede fint på den veganske brunchtallerken jeg fik på Venchi, Odense. Når energien flyder ubesværet, så er det nemt. Jeg tager dog stadig mig selv i at finde de rigtige ord, når jeg fortæller andre, at jeg nu lever vegansk.

Motionen skal jeg arbejde med. Det er bare lidt svært for mig om vinteren at få løbeskoene på. Sofaen og uldtæppet kalder på mig som narkotika og jeg finder på virkelig gode undskyldninger og får begæret midlertidig udsættelse uden problemer 😉

Jeg elsker følelsen af at komme hjem fra en løbetur. Kroppen godt rystet igennem. Alle muskler slapper af. Gode visuelle minder af ænder, træer, andre motionister, vand, blade og tigerne i Zoo, jeg plejer at løbe forbi. Det er faktisk kun den første kilometer, der er udfordringen. Kroppen skal lige være varm, vejrtrækningen jævn og rytmen på plads. Så er jeg løbende. Bevidstheden er nøglen, for lige nu får jeg lyst til at tage løbetøjet på og komme afsted!

HANDLING er nøglen til dit nytårsfortsæt. Villigheden til at komme afsted og gøre noget godt for dig selv. God lørdag!

Lev dit liv fra hjertet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *