Mindfulness

Mindfulness

At praktisere mindfulness – er dit bevidste valg at være i livet på. Jeg tror der findes ligeså mange definitioner på mindfulness som der findes individer i denne verden. Men lad mig give dig et bud på hvad jeg synes mindfulness er og hvad det kan bruges til.

Mindfulness er nærvær.

Det kræver øvelse for os voksne at være nærværende, sådan rigtig nærværende. Jeg vil sige at det handle om at gøre én ting af gangen. Og have fuldstændig opmærksomhed til det vi gør og er i. Måske du har børn? Lad dig inspirere af deres måde at være på. Hvis I går en tur i skoven, så læg mærke til børnenes naturlige evne til at se, føle, smage, dufte, lytte til alt hvad I kommer forbi, om det er en inviterende vandpyt eller en myretue. At opleve med nysgerrighed kræver dit bevidste valg, fordi du sikkert allerede i løbet af skovturen har tænkt på aftensmaden, tøjet der skal vaskes, regningen der skal betales, opgaver på jobbet der ligger og venter… At kunne parkere dine tanker kræver øvelse.

At leve i nuet.

Er det nu så svært? Ja, hvis du er en tænker ligesom mig, så har dit hoved travlt med at tænke i fremtiden og i datiden. Alle mulige scenarier, situation bliver vurderet, analyseret, reflekteret og kategoriseret. Noget af din tankevirksomhed giver måske meget god mening, men en del af den er virkelig også spild af tid og god energi. Det nytter jo ingenting at tænke på alt det du skal når du kommer hjem fra skovturen, når du er på skovtur. Hvad kan du gøre ved det? At leve i nuet handler om at have tillid til at alt er som det skal være. Og at alle udfordringer altid løser sig. Fordi, hvorfor er det at du tænker det hele ihjel? Hvad er du bange for der skal ske? At leve mindful handler om at du overgiver dig til livet, til det flow og til den udvikling og forandring der sker og vil ske, uanset om du kan lide det eller ej.

Ydmyghed og nysgerrighed.

Mindfuness indeholder også nogle grundprincipper, filosofiske eller eksistentielle, f.eks. såsom at være ydmyg for den verden og det univers du er en del af. At du ikke er adskilt fra andre, men at vi alle er sammen på denne jordklode og at alt hvad vi gør har en effekt, energimæssigt, på alt og alle. Et meget praktisk eksempel er at du er mindful i din måde at håndtere affald på. Aviser og blade, batterier, glas, kompost og almindelig husaffald. At dine valg betyder noget for dig selv og dine omgivelse. At være ydmyg for naturens resourcer skaber balance hos dig selv og det er at være mindful.

At være nysgerrig kræver også bevidsthed. Læg mærke til hvordan børn undersøger alting. Begynd selv at lade dig inspirere og lad dine sanser guide dig. Det er nemt at starte i køkkenet. Læg mærke til hvordan din mad smager, hvilken konsistens den har, dufter, føles i munden og om du nyder at synke din mad? Overvægtige mennesker har en tendens til ikke at spise mindful.

Mindfulness kan bruges til genstart.

Når vi stresser i vores liv og bliver udsat for situationer, vi har svært ved at håndtere, så reagerer vores krop med enten flugt- eller kæmpreaktionen. Vi er designet sådan, vi kæmpede mod truende dyr engang og vores hjerner er konstrueret til at vurdere om vi skal kæmpe eller flygte. Problemet er bare, at vi jo meget sjældent bliver udsat for denne livstruende fare og ikke mindst, at vi faktisk ikke er i stand til at skelne mellem om vi faktisk oplever en trusselsituation eller om vi bare tænker den! Det der sker i kroppen er, at du lukker ned for hele dit system, dit blod går til musklerne, så du kan kæmpe eller løbe, adrenalinen frigives og du bliver i det hele taget en supermaskine.