Mentaltræning – er du frisk?

Posted by on jun 13, 2014 in Coaching artikler | 0 comments

Mentaltræning – er du frisk?

Hvem havde troet at jeg skulle løbe 15 km for første gang i hele mit liv i en alder af 36 år, to børnefødsler og absolut manglende nattesøvn de sidste 2 1/2 år… Og så i OK tid endda, for mig, på 1:23:31 og med verdens korteste stænger! Men ved du hvad, jeg gjorde faktisk ikke mit bedste. Jeg løb ikke til. Fordi jeg har aldrig løbet 15 km før og jeg var bange for at jeg skulle gå i mål, så mit fokus blev at økonomisere mine resourcer, løbe behageligt og så komme helt i mål. Faktisk fik jeg både drukket vand ved 3 vandstationer og bundet snørebånd undervejs. Og så var min største udfordring at komme forbi villakvarteret ved 18-tiden, fordi der duftede af grillpølser! Jeg havde godt nok mange sjove overspringshandlingstanker i mit hoved 😉

Mentaltræning og vilje.

Men jeg løb videre, jeg knoklede mod 8 km og havde faktisk lidt ondt af mig selv. Hvorfor havde jeg dog meldt mig til? Da jeg så så 8 km skiltet, så tænkte jeg, ahhh, nu er der kun 2 km til de 10 km, dem løber jeg da lige, og da jeg nåede 10 km, så tænkte jeg, ahhh, nu er jeg snart i mål og så løb jeg lige de 5 sidste. Og i dag kan jeg sagtens se, føle, mærke, at der var fuldstændig sammenhæng mellem det jeg tænkte og så på min fysiske præstation. De sidste 5 kilometer var de letteste på hele ruten, fordi jeg havde taget en beslutning om, at det var de… Og derfor er mentaltræning så vigtig, både når det drejer sig om fysiske præstationer, men også i forhold til bare at tage beslutningen om at melde sig til et løb. Chris MacDonald argumenterer for, at det vigtigste og største mål faktisk er at melde sig til, fordi så følger det at løbe løbet helt af sig selv. Og jeg er faktisk enig, men har en lille opsang.

Tror du (nok) på dig selv?

Jeg er lidt skuffet. Der var kun 75 damer der løb 15 km ud af 2100 løbere i Fredericia’s Alt For Damerne Kvindeløb. Det er godt nok ikke mange. Og det overraskede mig helt vildt, fordi jeg havde det indtryk, at vi er en nation af motionsløbere, hvor en halvmaraton lidt er blevet et weekendprojekt. Og ja, de var også ude på ruten, dem med halvmaraton bluserne, patronbælterne fulde af druesukker sikkert, og de kiggede konstant på deres ur. Men min pointe er, at kan du løbe 7 km i rask tempo, så kan du også løbe 15 km til et løb. Men hvorfor er det lige at så mange kvinder vælger IKKE at løbe de 15 km?

For kender du ikke det, at hvis du har præsteret noget ud over det sædvanlige, så flytter du automatisk din barre for, hvad der kan lade sig gøre? De fleste mentaltrænere bruger jo netop dette “trick”. Chris MacDonald og B. S. Christiansen. De flytter de mentale grænser og skaber nye. Fordi så har vi en ny reference, når vi står med en ny udfordring og netop har argumenter og oplevelser nok i bagagen til at tro på os selv. Jeg ved jo nu, at jeg netop godt kan løbe et halvmaraton, fordi jeg kun mangler 6 km. Og ja, jeg skal nok lige træne lidt mere end en weekend, men det vigtigste er at tage beslutningen om, at det kan jeg godt! Som Chris MacDonald siger: “Det er det ukomfortable – der gør det komfortable muligt”.

Så hvorfor sagde alle de andre damer ikke til sig selv, da de skulle tilmelde sig Alt for Damerne Løbet, at jeg nupper da lige de der 15 km? Hvad forhindrede dem i at tro på sig selv i den beslutning? Magelighed? Bange for at gå i mål som mig og tabe ansigt?

Hvis du har børn, så kig lige på dem når de løber. De suser afsted og de griner samtidig. Det er en fest at bruge kroppen. Vi er født til at bruge kroppen, ikke til at sidde på en kontorstol og blive doven og gammel.

Mentaltræning er dit beviste fokus.

Mentaltræningen er en del af coachingens fundament. At ville et nyt mål, at forestille sig det, at kunne se, mærke og føle målstregen, og at tage beslutningen om at ville målet og så få sat nogle realistiske delmål frem mod målstregen. Og ikke mindst at finde sit heppekor, der klapper de dage hvor du synes at sofaen absolut er den bedste træningsform.

Så jeg vil gerne udfordre dig! Jeg vil gerne at du hæve barren for dit mål. Det skal selvfølgelig stadig være realistisk, men min pointe er, at du kan mere end du tror, og når du tror på dig selv og dit mål, så sker der mirakler. Og husk at have det sjovt samtidigt 😉

God træning!

Ps. Billedet er taget 2 minutter efter jeg kom i mål. Christina er min løbemakker og ikke mindst mit største heppekor.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *