Man kan ikke få alt i verden…

Posted by on jan 22, 2014 in Coaching artikler | 2 comments

Jeg går nogle gange og smålytter lidt til hvad min 2-årige Sophie ser på hendes iPad, og hun veksler i stor stil mellem Dora the Explora eller Lille Prinsesse! I morges overhørte jeg så at én af de voksne i Lille Prinsesse sagde: “Du kan ikke få alt i verden”. !!! Og den måtte jeg lige tænke lidt over, for den sætning og den overbevisning er bare så hamrende upræcis! Barnet aner jo absolut ikke hvad det kan forvente i verden og får måske bare en begrænsende overbevisning listet ind i underbevidstheden og så lægger den dér og ulmer til barnet engang bliver voksen og kopiere denne upræcise overbevisning.

Hvad fortæller du dine børn?

Jeg er helt med på, at vi som voksne kan blive taget på sengen og nogle gange mangle seriøse argumenter overfor vores børn, men vi skylder os selv og især børnene at være ærlige, ansvarlige og præcise i vores ordvalg. Og så kræver det selvfølgelig en personlig indsigt – at kunne spotte de begrænsende overbevisninger. For mange af dem har vi jo bare fået foræret af vores forældre og øvrige relationer og så kører de bare afsted som en ucensureret pladespiller (ok, jeg er gammel!) og så søsætter vi den ene upræcise begrænsende overbevisning efter den anden. Jeg prøver selv at være nysgerrig og dette har så resulteret i at min datter drikker kaffe. Nok fordi hun bare vil kopiere mig og synes det er hyggeligt, men hun kan altså godt lide kaffen. Nu er det ikke store spande vi taler om, måske en halv kop alminde kaffe, det varierer meget efter hvad hun har LYST til. Da hun første gang ville drikke af min kop, var jeg lige ved at sige: “Børn drikker ikke kaffe” – “Børn må ikke drikke kaffe” – “Puhh, det smager grimt”… Men inden jeg fik sagt noget som helst havde hun smagt kaffen (hun kalder det “dabbe”). Nu er det lidt en tricky overbevisning, fordi den måske ikke direkte begrænser mit barn, men på den anden side, så ville det kræve af hende at hun accepterede, at der er nogle ting i livet som hun godt kan lide, men som de voksne (autoriteter) ikke vil ha’ hun må få. Den kan jo godt sætte sig et sted og blive kategoriseret i samme boks som “Du kan ikke få alt i verden” …. “Så hvorfor prøve”… Og det er lige præcis her, at du som voksen skal være på vagt.

Hvad får dine børn dine argumenter til at betyde om verden? 

(- du kan ikke tage ansvar for alt, men vær som udgangspunkt nysgerrig).

Jo mere konkret og præcis du er i dine argumenter, jo mere tager du ansvar for, at dine børn ikke fejlfortolker og i sidste ende får argumenter til at betyde noget begrænsende om dem selv.

Hvilken overbevisning spænder ben for dig lige nu?

Måske du har læst lidt om at jeg startede på et detox forløb sidst i januar måned. Det er 12 ugers fokus på hele mig, både hvad angår mit sind, min kost, min motion og min omverden. Det er skægt at være tilbage i en lang proces, lidt ligesom et blueprint coaching forløb, og jeg ved godt at jeg står et helt andet sted når jeg er færdig. Ninka fra Kernesund Familie coacher i forløbet og jeg fik i sidste uge kigget på én af mine begrænsende overbevisninger. Vi skulle lave en selv-sabotage øvelse, en lang række spørgsmål og tilsidst sad jeg med den noget nedtrykte melding: Du er ligegyldig! Det er en lang historie, men resultatet og indsigten fik mig lige tilbage til start, fordi denne begrænsende overbevisning lægger som en tyk dyne henover alt hvad jeg foretager mig og hvad jeg i sidste ende beslutter. I kan jo nok forestille jer, hvordan jeg forholder mig til mad, motion, indre arbejde, relationer, når jeg inderst inde i mit navigationssystem sidder med FØLELSEN af at være ligegyldig. Og det har været interessant at opleve alle de andre kursister i vores lukkede Facebook-gruppe, hvilke følelsesmæssige forhindringer de havde, og hvordan det saboterede deres drømme og mål.

Vi har alle sammen begrænsede følelser der forhindrer os i at gøre det vi gerne vil. Men vi får ikke ligefrem et kursus foræret i Folkeskolen, hvor vi lærer at afklare og få redskaberne til at spotte og aflive vores begrænsede overbevisninger. Det kunne ellers være rart, ik?

Mange mennesker gemmer sig bag de helt store røgsky’s argumenter som: “Jeg har ikke tid” eller “Jeg har ikke råd”. Tid og penge får altså skyld for at ødelægge rigtig mange drømme og mål.

Konkret øvelse – find én af dine begrænsede overbevisninger:

Har du lyst til at arbejde med én af dine forhindringer lige nu, så tænk lige på en lille hverdagsdrøm og et mål du gerne vil indfri, og skriv så ned hvad der forhindrer dig. Skriv ALT hvad der falder dig ind, men glem lige alt om tid og penge 😉

Hvad kan du umiddelbart se på dine svar? Er du overrasket? Handler de om dig, eller handler de om verden generelt?

Og du skal nu bruge spørgsmålet: Er det sandt?

Måske virker nogle af argumenter sande for dig (ellers var du jo gået i gang for længe siden!) men stik lige lidt til dem og find så argumenter for, at de ikke er sande eller at du ikke længere vil lade dig begrænse. Det er på tide at handle i verden og nå til nye erkendelser.

2 Comments

  1. As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can aid me. Thank you aeccdkkkdadc

  2. I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again! bkfefebkdedfbbda

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *