Er du stadig i tvivl om hvem du er?

Posted by on maj 6, 2014 in Coaching artikler | 0 comments

Er du stadig i tvivl om hvem du er?

Velkommen i klubben. 

Jeg tror egentlig det er et livslangt spørgsmål og at der findes utallige gode svar og at du har lige præcis det svar du skal bruge, der hvor du er nu.

Dagligt oplever jeg min lille pige i færd med at finde ud af hvordan hele verden hænger sammen, hvem hun er, i forhold til hvad, hvor tingene og steder er placeret og hvordan hele den her verden er skruet sammen. Det hjælper jo af få styr på de fysiske rammer og relationerne, men hvordan finder vi ud af, hvem vi er? Hvem du selv er?

Jeg tror aldrig jeg bliver færdig med at finde ud af hvem jeg er. Jeg udvikler mig jo også. Jeg tror på at vi alle sammen har en kerne indeni, en sjæl, der på en måde definere os. Oftest defineres vi af andre af de handlinger vi gør, for os selv og for andre. Og hele personlighedspsykologien har også sit bud på, hvordan vi defineres og hvordan vi skaber vores personlighed.

Jeg læste engang en bog af Carol Dweck der hed Du er hvad du tænker. Og der var en lille test indeni bogen som blev brugt til børn, for at finde ud af om deres tanker omkring dem selv allerede var fastlåste, altså, om de selv troede det var muligt at forandre sig selv. For sjovt nok, så er det vores egen tro på os selv og mulighederne, der faktisk skaber vores virkelighed. Ikke så underligt med al den succes med placebo-effekt. Hvad vi tænker kan faktisk måles og ses i forandringer i vores hjerne. Vi behøver faktisk ikke at handle på det, bare tænke… Jeg synes stadig det er en vild indsigt. Fordi det vi føler og tænker faktisk skaber vores virkelighed.

Deepak Chopra sagde meget kort og præcist, at vi som børn bliver bedt om at gøre forskellige ting, og at undlade at gøre nogle andre ting. Lad være med at tegne på bordet og husk at vaske fingre efter du har spist. Disse beskeder fra vores forældre har vi længe glemt, men vi har ikke glemt de ting vi er blevet kaldt. Nogle børn vokser op med at høre at de er intelligente, elskelige og vidunderlige, andre børn vokser op med at lytte til beskrivelsen af dem selv som et problem, at de ikke er gode nok, at de altid er kilden til bekymring.

At ethvert barn skaber deres virkelighed og opfattelse af dem selv vha enten opmuntring eller tvivl på egne evner og relevans, synes sandsynligt. Selvfølgelig er verden ikke sort-hvid, men oplevelserne, følelserne og tankerne, bliver jo markeret i vores hukommelse.

Så hvem er du?

Fordi en del af dig er stadig det lille barn, hvadenten du føler dig helt fantastisk til mode, eller måske du dagligt udfordres på dit selvværd og din selvtillid? Jeg deltog på et detoxforløb hos Ninka – hende fra KernesundFamilie – og det var faktisk ret befriende at den lukkede Facebookgruppe havde så fri en tone. At alle fejl, tvivl, forkerte valg i livet var mere end velkomne og at dokumentationen for, alle de sårede følelser faktisk synligt har sat sig som fedt (blokeret energi) var overvældende og at når vi giver slip på det triste selvbillede, så slipper fedtet sit tag… Ok, skriver et andet indlæg om dette, da det er ret så fantastisk, at ligningen for fedttabt faktisk er så simpel, ikke nem, men simpel 😉 Så måske er du nået til et sted i livet ligesom jeg er, hvor jeg kan føle mig delt. Altså at jeg stadig kan mærke mine begrænsende tanker, skabt i barndommen, og kopieret i barndommen, og så en masse idéer, kreativitet som er lige her, og hvor jeg i mit voksne liv har masser af erfaringer og beviser for, at jeg er langt mere end den tvivlende pige.

Hvordan finder du balancen i dig selv?

Hvis du stadig er med mig, på idéen om, at du er en del af din historie og at du samtidig lever lige her og nu og kan træffe alle de valg du har lyst til og handle på dem. Så handler det om at finde balancen hos dig selv. Og ikke mindst modet til at afsløre, at dine gamle fortællinger om dig selv, i hvert fald de begrænsende historier, de ikke længere er sande og derfor skal aflives. Og det gør du ved at gøre noget andet. Lettere sagt end gjort. Vi er ikke skabt til forandringer. Du har måske også prøvet at leve uden kulhydrater? Det kan man sagtens med god vilje, men er det let, NEJ. 😉 Har du prøvet at skifte branche, skifte uddannelse, flytte til udlandet, få børn, blive skilt, blive selvstændig? Det kan man sagtens, men let vil jeg ikke beskrive det. Så er det lettere at blive? Nej, det er jo heller ikke let, hvis du kan mærke at du vil og kan noget andet og at det nu er på tide at træde mere i karakter som den du er, den du i hvert fald tror du er, lige nu.

Skab din egen virkelighed!

Det kan måske virke en anelse filosofisk det her med at finde ud af hvem du egentlig er. Men jeg vil næsten vove at påstå at alle mennesker og især dem der opsøger en coach, har disse tanker ret tæt inde på livet. Det er tanker vi alle har, og vi trives forskelligt med dem. Nogle mennesker tage daglige valg baseret i fortiden ganske ubevidst og trives fint med det, andre vil gerne flytte sig og ved godt at de selv står i vejen for deres personlige udvikling, nogle søger sparring, andre giver op, nogle tror vi er som vi er, og sådan er livet bare… Det er ret interessant! Vores virkelighed er lige præcis som vi gerne vil have den, vi skaber den selv. Og ja, dette er heller ikke let, fordi vi er flokdyr og gerne vil blive i flokken og hvis vi tænker anderledes, agerer anderledes, så bliver vi måske forvist? Og så er der dem der tror at verden bare sker og at alt sker imod dem, andre synes at verden er at land af muligheder og at hver dag er en gave. Det er da ret interessant, hvordan vi lige skabes til at fortælle hvordan vores verden egentlig hænger sammen, hvorfor vi gør som vi gør og hvad der bringes os dertil, eller hvad der forhindrer os i at skabe det liv vi gerne vi have. Bare DU er bevidst om, at din verden er en kopi af din indre verden… Din verden kan og skal kun give mening for dig selv.

Parat, start, sæt i gang!

Så hvad vil du gerne? Hvem vil du gerne være? Hvem tror du, du er? Hvad er skønt i dit liv, hvad mangler? Hvad sætter du pris på og hvad glemmer du at sætte pris på?

Hvad mangler du mod til at forandre? Skabe? Nedrive?

Frygt er en ven i livet, det er et sludrechatol der fortæller en masse skrækhistorier og det er din opgave at spotte hvilke der er sande i dit liv. Når frygten ankommer så har du altid et valg om at lytte, sige nej tak, bla bla bla, jeg har hørt dig, du har måske ret, måske ikke, kun dine handlinger vil vise om frygten får ret mht bekymringer og skrækhistorier.

Kender du de der magiske spørgsmål som, hvis du vandt 10 millioner i Lotto, hvad ville du så gøre? Hvis du havde al den tid i hele verden du skulle bruge, hvad ville du så gøre? Hvis alle jobs var ledige og du var sikret en ansættelse, hvilket job er så dit? Spørgsmålets karakter ændrer dit svar og din måde at se og være i verden på. Det er derfor coaching er så fantastisk et redskab til forandring, varig forandring.

Fandt du ud af hvem du er, bare en lille smule? Det håber jeg, jeg blev selv klar over hvilke forandringer der banker på min dør og som jeg vil finde modet frem til at lukke ind i mit liv…

 

 

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *