Dine værdier er dine ledetråde

Posted by on jul 22, 2014 in Coaching artikler | 0 comments

Hold da op, der sker mange ting i mit liv lige nu og den eneste måde jeg kan holde balancen på, det er at konsultere mine egne værdier. Mærke efter. Trække vejret. Mærke efter igen og slå hovedet fra. Og ikke mindst invitere tilliden ind i mit liv. Er du forvirret? Så lad mig forklare og forhåbentlig inspirere dig 😉

Jeg sad på Cafe Razz i Middelfart tilbage i februar og funderede over hvad der skulle ske i mit liv, hvad der ville komme til at ske. Arbejde, bolig, forhold? Det eneste faste i mit liv, var og er, mine to små børn og selvfølgelig deres børneliv med rutiner og forudsigelighed. Alligevel havde jeg følelsen af at alt kunne ske, jeg vidste bare slet ikke hvor jeg skulle kigge hen? Og det er netop min pointe!

Dine værdier findes indeni dig.

For jeg skulle jo ikke kigge nogensteder hen, tværtimod, så skulle jeg vende næsen og nysgerrigheden indad. Hvad har jeg lyst til at arbejde med? Hvor har jeg lyst til at bo og i hvad? Hvem har jeg lyst til at dele mit liv med? Det er jo kæmpe store spørgsmål og så på én gang! Heldigvis så har jeg haft masser af tålmodighed, ledige stunder til at reflektere og mærke efter, tage et lille skridt, for igen at mærke efter. Jeg vil gerne dele med dig, at mine svar til livet skal have lov til at byde sig til mere end én gang.

Lad mig give dig et eksempel. Jeg er midt i mit detox-forløb, et 12 ugers kursus udviklet af Ninka Bernadette Mauritson, og i én af hjemmeopgaverne bliver jeg stillet en masse spørgsmål omkring min bolig. Jeg bor jo skønt! Udsigt til vandet, terrasse og altan, masser af lys og luft. Men alligevel savnede jeg et eller andet? Ved nærmere eftertanke, så fandt jeg ud af at jeg faktisk ingen “kroge” har i mit hjem, altså 2 vægge der går sammen og hvor man kan gemme sig lidt. Måske er det lidt et hule behov og et tryghedsbehov, men på et dybere liggende plan, så giver en glasvæg ikke den samme tryghed. Og det kom faktisk lidt bag på mig og samtidig overraskede det mig, at mine boligbehov ikke blev tilfredsstillet. For måske du kender den dér med “at på papiret” så var alt som det skulle være. Jeg bilder mig ind at de fleste faktisk gerne vil bo i mit hjem, altså huset, så hvordan kan jeg lige være så indre utilfreds? At den perfekte og eksklusive bolig slet ikke tilfredsstiller mig og mine behov for et trygt hjem?

Jeg har boet i mange forskellige slags boliger, jeg er faktisk ret kompetent i at flytte og hvis jeg lige tæller efter, så har jeg flyttet 16 gange i mit liv. Så jeg ved faktisk godt, efterhånden, hvilke boliger og steder der giver mig energi og hvilke der gør mig træt og drænet. Har du nogensinde selv lavet en liste hvor du beskriver hvilke krav og ønsker du har for din indre bolig, din ydre bolig og dine omgivelser? For nogle er boligen faktisk ikke så vigtig, den skal bare være funktionel og ligge tæt på nødvendig infrastruktur. Sådan er jeg ikke. Mit hjem er mit slot, min base, mit frirum, mit helle 😉 Så derfor er det bestemt ikke ligemeget for mig.

Værdier og din bolig.

Så her kommer en lille opgave til dig fra mig. Der vil hjælpe dig med at afdække hvordan dine værdier bliver mødt i din bolig.

1) Sæt dig på gulvet i din stue og luk øjnene. Mærk efter og se din bolig for dig, mærk efter hvilken energi du har i kroppen, imens du evaluere din bolig.

2) Skriv dine betragtninger ned

3) Hvad skal du konkret gøre for at få mere energi ind i dit hjem? Rydde op, holde loppemarked, gøre forårsrent, sælge ting, købe nyt/brugt, friske blomster…?

4) Skriv en liste med 5 opgaver du skal udføre i den næste måned

Dit soveværelse er det rum der skal give dig energi og skabe velvære til dig. Det er om natten at du fornyer dine celler, får ryddet op i alle dagens indtryk og for nogle vil drømmene guide dig videre i din rigtige retning i dit liv. Det anbefales at du går i seng senest kl 22, da kroppen allerede på det tidspunkt begynder at “rydde op” i dit indre, både fysisk og følelsesmæssigt. Dit soveværelse skal være koldt og mørkt. Der skal være luft under din seng, ikke noget med opbevaringskasser og gamle sager du aldrig bruger. Det er gammel energi og det påvirker din søvn.

5) Trænger du til at justere noget i dit soveværelse?

Når vi lever efter vores værdier, så skaber vi et liv der glæder os selv og dermed glæder andre. Når vi er i stand til at sætte ord på, udtrykke vores følelser, men også være ligeglade med hvordan vores kommunikation bliver modtaget og vurderet. Værdier er ikke logiske, de skal ikke give mening, kun mening for dig selv. Så hvis du er til bondeidyl på landet eller højhus i NYC, så er dit hus et fysisk udtryk af dine værdier og din måde at leve dit liv på. Din bolig er det sted der får dig til at stråle, være energisk og ikke mindst dig selv.

6) Er din nuværende bolig et udtryk for dine værdier?

Det er ikke et 100% regnskab at få en bolig der matcher dine værdier. Men den overordnede følelse skal fylde der med glæde. Jeg er også helt ok med min nuværende bolig, men jeg ved samtidig at det er en “midlertidig kæreste”, at vi hygger os lige nu, men ikke er skabt for hinanden på længere sigt. Kærestemetaforen kan fint bruges om din bolig. Jeg er pt på udkig efter et længerevarende forhold, en bolig som er min (bor pt til leje) og hvor mine unger kan vokse op og jeg samtidig får tilfredsstillet mine behov for ro og by, natur og oplevelser, hulestemning og plankegulv, attraktiv beliggenhed og en god skole.

Dine værdier forandrer sig.

Da jeg var midt i 20’erne gik jeg altså ikke og tænke på gode folkeskoler, stille villaveje og søde legekammerater til mine børn. Dengang vidste jeg ingengang om jeg ville have børn, jeg syntes de var besværlige og larmede. Men efter jeg slev har fået to styk af slagsen, så har mine værdier ændret sig. Jeg ville ikke lige flytte mine børn til Wall St, hvor jeg boede i sommeren 2007. Det er ikke lige et børneunivers og det er heller ikke længere mit univers. Mine værdier har forandret sig, mit liv har forandret sig. Og hvad med dit?

Jeg kan anbefale dig at lave et visionboard. Jeg er selv ekstrem visuel og for mig fungere det rigtig godt med billeder. Øvelse med visionboard:

1) Du sætter dig ned med en masse skønne magasiner

2) Klipper de billeder ud der umiddelbar tiltrækker dig, du skal absolut ikke tænke over hvorfor!

3) Placere alle dine billeder på et stor stykke karton

4) Find dine værdier ved at se på de fællesnævnere der dukker op

5) Planlæg hvordan din bolig i højere grad kan komme til at matche dine værdier eller måske skal du se dig om efter en anden bolig?

 

Dine indre og ydre værdier.

Din ydre verden er et spejl af din indre verden. Kan du ikke lide din ydre verden, så skal du se efter i dit indre verden, hvad der er ubalance i. Men det bliver vist et helt andet blogindlæg, for det er en lang proces at kunne skelne mellem dine sande indre værdier og så de skyggeværdier du stadig trænger til at få integreret 😉

Jeg håber at du kigger på din bolig med friske øjne, er blevet nysgerrig på hvordan du spotter dine værdier og så kommer der flere blogindlæg med værdier knyttet til dit arbejde, dit kærlighedsliv og dit liv generelt. Stay tuned 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *